HomeSerbiaПекинг: Интервју амбасадорке Стефановић за Бејђинг њуз и Чајна пикториал

Пекинг: Интервју амбасадорке Стефановић за Бејђинг њуз и Чајна пикториал

Амбасадорка је пренела да је за Србију значајно то што учешћем у развојним пројектима, које је иницирала Кина, јача сопствену транспортну повезаност у региону, о чему најречитије говори пројекат железнице Београд-Будимпешта, чији је крак на релацији Београд-Нови Сад већ постао оперативан.

У интервјуу насловљеном „Ми смо одличан пример сарадње малих и великих земаља“, амбасадорка је истакла активну сарадњу Србије и Кине, која се са подједнаким интензитетом развија у механизму Кина-ЦИЕЗ, као и у оквиру иницијативе „Појас и пут“, од самих њихових почетака.
Ове кинеске инвестиције су помогле привредни раст Србије и омогућиле хиљаде нових радних места. Говорећи о конкретним циљевима у привредној сарадњи са Кином, амбасадорка је навела да је Србија посвећена повећању извоза хране на кинеско тржиште, у тим оквирима и развоју сарадње у области дигиталне економије, односно коришћења платформи за е-трговину посредством које је могуће учинити наше производне доступнијим већем броју кинеских потрошача.
Посебно је нагласила рад на постизању Споразума о слободној трговини са Кином који би требало да додатно оснажи привредне и трговинске односе две земље.
Амбасадорка Републике Србије у Народној Републици Кини Маја Стефановић дала је интервју за угледни пекиншки дневник Бејђинг њуз и месечни магазин Чајна пикториал.
На интересовање часописа Чајна пикториал у вези са нашим виђењем кинеске Иницијативе за глобални развој, амбасадорка је у видео интервјуу овом магазину рекла да придајемо значај свим иницијативама које предлаже Кина, а конкретној иницијативи смо пружили подршку током посете Србији кинеског државног саветника и министра спољних послова Кине Ванг Јиа прошле године и сматрамо је важним оквиром за спровођење Агенде за одрживи развој УН 2030 и Циљева одрживог развоја.
„Посебно се надамо посети председника Си Ђингпина Србији. Очекујемо даље унапређење сарадње у бројним областима, од пољопривреде до информационих технологија, зелене енергије и аутомобилске индустрије, као и скоро закључење Споразума о слободној трговини између наше две земље“, рекла је амбасадорка.
Иницијатива „Појас и пут“ је учинила Србију видљивијом на кинеској инвестиционој мапи о чему сведоче инвестиције „Зиђина“, ХБИС и других кинеских компанија.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News