HomeSerbiaРим: Сарадња Србије и Италије у области кинематографије

Рим: Сарадња Србије и Италије у области кинематографије

Амбасадор Алексић је указао на значајну инвестицију у филмској индустрији, реализовану кроз отварање филмског студија Јерволино у Србији и интерес да се у најскорије време са Италијом закључи нови билатерални споразум о сарадњи у области кинематографске уметности и копродукције.

Посебни саветник Војновић детаљно је представио могућности за стране мањинске продукције у погледу субвенција и различитих видова подстицајних мера. Истакао је да је у периоду од 2016. до 2022. издвојено 53,31 милион евра за 286 пројеката, док је само у текућој години, до јула месеца, одобрено 29 пројеката у вредности од 14,49 милиона евра.
Поред амбасадора Републике Србије у Риму Горана Алексића, на панелу су учествовали и посебни саветник министра културе и информисања Републике Србије Раде Војновић, председник Филмског центра Србије Гордан Матић, организатор Италијанско-српског фестивала у Београду Габријела Карлучи, председник Јерволино студија Петар Нали, председник Филмске комисије регије Лацио Лучано Совена и Мирољуб Вучковић из Филмског центра Србије.
У оквиру Међународног филмског фестивала у Риму, одржан је панел на тему унапређења сарадње у области филмске индустрије и копродукције између Србије и Италије.
Нали је пренео да је Фонд за копродукције регије Лацио већ осам година активан и располаже годишњим буџетом од 10 милиона евра. Оценио је да је Србија значајан партнер са Балкана који у будућности може заузимати још важније место.
Овај догађај је био прилика за успостављање директних контаката између заинтересованих италијанских продуцентских кућа са представницима Министарства културе и информисања и Филмског центра Србије.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News