HomeSerbiaЛукенвалде: Помен страдалим Србима у Другом светском рату

Лукенвалде: Помен страдалим Србима у Другом светском рату

Помену су присуствовали представници града Лукенвалде, верници Српске православне цркве, као и представници Амбасаде Републике Србије у Берлину, први саветник Иво Војводић и изасланик одбране пуковник Ненад Милојевић, који су положили ловоров венац на заједнички споменик подигнут свим страдалима у логору током рата, међу којима се налазе остаци 60 наших сународника, припадника Југословенске војске.

Присутнима је такође прочитан говор градоначелнице града Лукенвалде Елизабет Херцог фон дер Хајде, која ове године није била у могућности да присуствује.
Први саветник Војводић је, захваливши се домаћинима на бризи о гробљу и спомен обележју, истакао да се и данас, након више деценија, са дубоким пијететом чува сећање на наше сународнике настрадале у једном суровом рату. Међутим, то није само неговање културе сећања на страдале, већ уједно и опомена о томе какву патњу рат доноси, као и да борба за мир не сме да има цену.
На гробљу на месту бившег логора за ратне војне заробљенике из Другог светског рата Шталаг III А, у граду Лукенвалде, свештеници Српске православне цркве из Берлина одржали су Видовдански помен.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News