HomeSerbiaЉубљана: Изложба народних инструмената из колекције Етнографског музеја у Београду

Љубљана: Изложба народних инструмената из колекције Етнографског музеја у Београду

Познато је да су ови терени вековима били изложени бројним миграцијама па ће, осим инструмената за које се може рећи да су самоникли, бити изложени и они који су донесени, усталили се, одомаћили и на крају прихваћени као наши. Сви инструменти се први пут приказују у Словенији.

Изложба „Где сви ћуте, оне говоре“ у Парохијском дому Црквене оштине Љубљана организована је уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Амбасаде Републике Србије у Љубљани.
Аутор изложбе је Мирослав Митровић, музејски саветник Етнографског музеја у Београду.
На изложби ће бити представљен део музичке традиције српског народа са балканског простора, као и богатство и разноликост инструмената у начину израде, извођењу и форми.
Други део изложбе ће представити народне дувачке инструменте, свирале, са простора некадашње Југославије. То је простор са којег је Етнографски музеј у Београду сакупљао предмете у својој 120 година дугој историји.
Изложба обухвата преко 120 предмета са пратећим материјалом. На изложби ће бити представљена комбинација две изложбе: гусле и свирале. Гусле као митски инструмент српског народа,  односно као преносиоци универзалних и моралних порука у неодвојивој епској симбиози: песма, гуслар и гусле.
Етнографски музеј у Београду гостоваће у Љубљани, у периоду од 13. до 26. јуна, са изложбом предмета из Збирке народних музичких инструмената.
Изложба је централни део манифестације Месец српске културе у Словенији и отвориће је потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић, као и директорка Етнографског музеја у Београду Тијана Чолак-Антић.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News