HomeSerbiaЈереван: Интервју амбасадорке Панајотовић Цветковић за часопис „Јерменија“

Јереван: Интервју амбасадорке Панајотовић Цветковић за часопис „Јерменија“

Она се осврнула на прве контакте две земље у 13. веку, који су се током векова продубљивали кроз сарадњу, првенствено на плану културе и хришћанске традиције, а посебно се учврстили почетком 20. века, када је у Србију дошао велики број јерменских избеглица.

Aмбасадорка Републике Србије у Јеревану Татјана Панајотовић Цветковић дала је интервју главном уреднику периодичног часописа „Хајастан“ („Јерменија“) Тиграну Никогосјану.
У интервјуу, који је објављен у најновијем броју под насловом „Посвећена пријатељству Србије и Јерменије“, амбасадорка је истакла значај поштовања традиционално блиских и пријатељских односа две земље и културних веза између два народа.

Амбасадорка је говорила о својим утисцима и искуству рада у Јерменији од доласка у Јереван 2019. године и отварања Амбасаде Србије у Јеревану, указујући на лепоте ове кавкаске земље, бројне сличности и разлике између два народа и значајне симпатије и солидарност, који посебно долазе до изражаја у тешким тренуцима.
Она је јерменским читаоцима представила Србију кроз актуелности на унутрашњем и спољнополитичком плану, са акцентом на евроинтеграције и регионалне иницијативе, и на резултате и приоритете у области економије.

Акценат је ставила на планове за даљи развој билатералне сарадње – политичког дијалога и сарадње на плану економије, туризма, културе, образовања, спорта и др.
Амбасадорка је говорила о намери да се односи даље продубљују кроз очекивано отварање дипломатске канцеларије Јерменије у Београду, директне авио линије између Србије и Јерменије, подучавање српског језика у Јерменији, јачање веза на локалном нивоу и посебно кроз контакте између омладине, у циљу бољег упознавања и размене између два народа.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News