HomeSerbiaТокио: Посета Фуђимију, граду побратиму Шапца

Токио: Посета Фуђимију, граду побратиму Шапца

Делегација града Шапца, предвођена градоначелником Александром Пајићем, боравила је у четвородневној посети Фуђимију поводом обележавања четрдесетогодишњице братимљења два града.

Након церемоније отварања, организован је обилазак фестивала, зграде културног центра и библиотеке града, као и свечана вечера.
У свом обраћању на церемонији отварања фестивала, амбасадорка Ковач указала је на важне јубилеје за билатералне односе Србије и Јапана које прослављамо ове године и захвалила Фуђимију и Шапцу што су на посебан начин допринели јачању веза две земље и народа.
Истакла је и улогу Фуђимија као града домаћина нашој рвачкој репрезентацији пред Олимпијсе игре у Токију.
Такође, поздравила је напоре који су усмерени ка јачању економских односа и сарадње путем јапанских инвестиција, међу којима је и компанија Јазаки, која у Шапцу има своју фабрику.
                
Градоначелници два града говорили су о историјату братских односа и плановима за даље јачање сарадње, почев од реализације програма размене ученика, о чему је током посете потписан меморандум о разумевању.
У том граду је 22. октобра одржан локални фестивал, на којем је, поред делегације Шапца, почасни гост била и Амбасада Републике Србије у Јапану.
Током боравка у Јапану, делегација Шапца посетила је и Амбасаду Републике Србије у Токију.
Kao светао пример истакла је солидарност коју су кроз историју својих односа показивали Шабац и Фуђими, напоменувши недавно откривени историјски податак да је у току Првог светског рата у селу Мизутани, које је једно од три села претеча Фуђимија, прикупљана помоћ Србији, која је затим послата преко Црвеног крста Јапана.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News