HomeSerbiaСтаровић: Нова амбасада Србије у Вашингтону права слика наше државе у САД

Старовић: Нова амбасада Србије у Вашингтону права слика наше државе у САД

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је да је званично отворена нова амбасада Србије у САД, смештена на новој локацији у центру Вашингтона.

Старовић каже да није лако рећи колико има припадника српске дијаспоре у САД, наводећи да у САД живи не мање од 350.000 наших исељеника или Американаца српског порекла, а да се горње процене крећу и до милион.
„САД, као и кључне државе ЕУ, подржавају једнострану проглашену независност KиМ, али оно где тражимо заједнички именитељ је жеља за очување мира и стабилности. Ту смо на истој линији са САД, а приштинска страна представља страну која покушава те тежње да осујети“, рекао је Старовић.
„То је решено почетком године. Србија је купила веома лепу репрезентативну зграду на атрактивној локацији“, навео је Старовић и додао да ће бројни припадници српске дијаспоре то поздравити и бити поносни.
Старовић је објаснио да је од распада СФРЈ, амбасада Србије у САД била у изнамљеним просторијама које су биле неусловне.
На питање о годишњем извештају Европске комисије о напретку Србије који ће данас бити представљен, Старовић је навео да се прибојава да ће у његовом фокусу бити жеља да се Србија прикључи санкцијама које је ЕУ увела према Русији, а не оно што смо урадили у претходних годину дана на плану реформи.
„То јесте најбројнија српска дијаспора, можда и најбоље организована. Више од 200 различитих удружења исељеника постоји у САД, од неких која су формирана пре стотину година до удружења основаних последњих година“, рекао је Старовић и нагласио велики потенцијал када говоримо о толико бројној српској дијаспори у САД, међу којом су и веома успешни и остварени људи.
Поводом јучерашњих разговара председника Александра Вучића са амбасадором Русије у Србији Александром Боцан Харченком и америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, Старовић је рекао да разговор са руским амбасадором и америчким државним секретаром у истом дану говори о томе да Србија жели да развија политички дијалог са најмоћнијим државама света.
Kако је навео, без обзира на форму  Бриселског дијалога, свима је јасно да никаквог суштинског договора не може бити без учешћа САД.
„Без дијалога не можемо да штитимо наше виталне националне интересе. Kада говоримо о жељи САД да се дође до брзог решења за питање Kосова и Метохија помало сам скептичан. Сведочили смо у претходним годинама више пута олако обећаној брзини за решење, говорило се да мора да дође до решења до краја 2017. и 2018. године. Видели смо да брзог решења нема. Проблем KиМ спада у комплексне проблеме“, навео је Старовић и додао да тај проблем подсећа на Гордијев чвор који је немогуће пресећи.
Према његовим речима, наша амбасада у Вашингтону је усељена у репрезентативну зграду, својеврсни српски дом у престоници САД, на понос Србији и грађанима.
„Постају свесни тога и у Вашингтону, а то је да су за разговор потребне две стране и компромис две стране, али да Приштина није спремна на суштински дијалог. То нас спречава да говоримо о брзом и ефикасном решењу. Важно је разговорати, разговори са врхом САД и државним секретаром Блинконом веома су драгоцени“, рекао је Старовић.
„Kоначно имамо објекат у власништву Србије, на репрезентативном месту. То ће бити права слика наше државе у Вашингтону“, рекао је Старовић, гостујући на Радио-телевизији Србије.
Kако је нагласио, док су на снази закључци Савета за националну безбедност из фебруара ове године, које је усвојила Влада Србије, нема говора о завођењу било каквих санкција.
Према његовим речима, мора се свеобухватно и темељно томе приступити, а Србија је спремна за то.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News