HomeSerbiaСкопље: Интервју амбасадорке Јовановић за лист на српском језику „Слово“

Скопље: Интервју амбасадорке Јовановић за лист на српском језику „Слово“

Амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић, у великом интервјуу за децембарско издање листа на српском језику „Слово“, који издаје Српски културно информативни центар СПОНА у Републици Северној Македонији, говорила је о билатералним односима Србије и Северне Македоније, актуелној ситуацији на Косову и Метохији, иницијативи „Отворени Балкан“, положају српске заједнице у Северној Македонији а очувању и заштити српског културног наслеђа у Северној Македонији.

Амбасадорка Јовановић оценила је односе са суседном Северном Македонијом као блиске, пријатељске а веома добре, повезане снажним културно-историјским везама. Она је истакла да је Република Србија, на челу са председником Александром Вучићем, снажно опредељена да гради добросуседске односе и дубоко посвећена очувању мира и стабилности у региону, као једном од својих апсолутних приоритета. У том контексту истакла је да је наш једини интерес у односу на Северну Македонију даље интензивирање наших билатералних односа који бележе напредак протеклих неколико година и поручила да додатном зближавању Србије и Северне Македоније свакако доприноси и иницијатива „Отворени Балкан“, као и решавање вишедеценијског спора између две цркве у мају месецу ове године.
 
Говорећи о иницијативи „Отворени Балкан“ амбасадорка Јовановић је истакла да она нуди ефикасан и подстицајан модел регионалне сарадње а даљег међусобног повезивања Србије, Северне Македоније и Албаније, као и региона у целини. Нагласила је и да ова иницијатива, промовишући четири основне слободе на којима почива и Европска унија (слободно кретање робе, капитала, услуга и људи), као главни циљ има унапређивање свеукупног квалитета живота наших грађана. Она је такође подсетила да иницијатива „Отворени Балкан“, преко до сада постигнутих споразума, пружа механизме који ће грађанима Србије, Северне Македоније и Албаније омогућити да се лакше суоче са последицама енергетске и прехрамбене кризе, као и тешке зиме која нас очекује.
 
Када је реч о геостратешкој позицији Србије, амбасадорка Јовановић је истакла да, упркос свему, Република Србија на челу са председником Александром Вучићем остаје снажно посвећена очувању мира и стабилности а чини све што је у њеној моћи да заштити животе и интересе Срба на Косову и Метохији. Она је поручила да је, политика коју воде Влада Републике Србије и председник Вучић политика испружене руке, политика окренута будућности. Нагласила је а да Србија, иако неретко суочена са политиком двоструких стандарда, никада није дозволила да то утиче на њену опредељеност да по сваку цену сачува мир и стабилност.
Такође је истакла и да је очување и заштита српског културног наслеђа у Северној Македонији свеобухватан и одговоран задатак на коме је потребно темељно и пажљиво радити у садејству релевантних институција и Републике Северне Македоније и Републике Србије, као и да нас богатство и обим тог наслеђа све обавезује да његовом очувању приступамо са посебном пажњом.

На питање о „различитим“ ставовима Београда и званичног Скопља по питању решавања проблема на Косову и Метохији амбасадорка Јовановић је поручила да је Република Србија опредељена да са Северном Македонијом гради добре односе упркос различитим погледима на ово, за Србију витално и суштинско питање.

У разговору за „Слово“ амбасадорка Јовановић говорила је и о положају српске заједнице у Републици Северној Македонији, која, иако бројна и активна, бележи драстичан пад у бројности према резултатима последњег пописа становништва. Она је поручила да је посебно забрињавајућа ситуација у погледу броја испитаника који су се изјаснили да говоре српским језиком, те истакла да је неопходно да најпре сачувамо свој језик како бисмо сачували идентитет, културу и традицију.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News