HomeSerbiaСелаковић: Србија води суверену, самосталну и независну политику

Селаковић: Србија води суверену, самосталну и независну политику

На питање о наводима високог представника у БиХ Кристијана Шмита, да српска деца у школи треба уче о геноциду, министар је нагласио да никакво наметање, никоме ништа није донело добро.

Такође, Селаковић је подсетио да је Гана повукла признање такозваног „Косова“, да је нестална чланица Савета безбедности УН, као и да је на седници Савета безбедности о раду УНМИК-а у октобру прошле године наступала с позиција које су биле у корист Србије.
„Паралелно са свим што се дешава на глобалној сцени, са ужасно проблематичном зимом која нас очекује, економском, социјалном кризом која све више захвата Европу и свет, морамо да будемо свесни да ће се усложњавати и овакве врсте провокације Приштине“, истакао је Селаковић.
Када је реч о извештају Европског парламента о Србији, Селаковић је казао да постоје ствари које више не могу да нас изненаде, да му се и самом неретко чини да Брисел не зна шта хоће, али да је Србија на европском путу,  реформском путу и да ми знамо шта желимо.
Србија озбиљна држава која никога не провоцира, чији је главни циљ очување мира и стабилности, изјавио је министар спољних послова Никола Селаковић.
Селаковић је навео да је Гана озбиљна и уређена држава са више од 32 милиона становника, да са њом баштинимо пријатељство још из периода оснивања Покрета несврстаних, и да смо опредељени за јачање и унапређење укупних односа.
Према његовим речима, важно је проћи кроз ову кризу што мање оштећен, и да наша држава води рачуна о будућности и интересима свих наших грађана.
Шеф српске дипломатије осврнуо се и на успешну посету Гани, приликом које је отворена Амбасада Србије у Акри, изразивши задовољство чињеницом да је то наша 14. амбасада на територији афричког континента, али и да ће то тамо бити једина амбасада неке балканске државе.
„У БиХ, Републици Српској и  Федерецији већ је и превише тензија да би се људи бавили и овим“, рекао је Селаковић, додавши да историјом треба да се баве историчари а не политичари.
Министар је навео да је имао и важан састанак са председником Гане Акуфо-Адом, преневши да су разговарали о задацима који су пред нама и шансама за јачање наше билатералне и политичке сарадње.
Упитан да прокоментарише то што Приштина континуирано спроводи једностране потезе, али поједине тамошње наводе да је Србија та која није заинтересована за стабилност у региону, министар Селаковић поновио да је Приштина та која искључиво доноси једностране потезе, које, како је рекао, Запад упорно одбија да сагледа.
„Србија има довољно способну и смелу власт да води суверену, самосталну, независну политику која се не приклања ниједном европском и светском центру моћи, већ центар своје моћи види у својим грађанима и борби за државне и националне интересе“, истакао је министар Селаковић гостујући на РТВ Пинк.
„Уз реформски курс, важно је да се Србија и даље економски развија, да се бори за своје интересе и будућност. То је Србија управо показала у ово Вучићево време када нам је он показао како можемо да се боримо за своју земљу“, навео је министар.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News