HomeSerbiaСелаковић: Одлука Хрватске застрашујућа и нечувена

Селаковић: Одлука Хрватске застрашујућа и нечувена

Селаковић је прочитао и ноту српског Министарства:

 
У том смислу, МСП, како истиче, задржава право да адекватно одговори на одлуку хрватске стране.
Селаковић је прочитао ноту хрватског Министарства, која је Амбасади Србије у Загребу достављена 15. јула, у којој је наведено да, поводом информација из неслужбених извора о могућој посети председника Србије Александра Вучића подручју Јасеновца и Пакраца, 17. јула, приликом планирања посета страних званичника, време, природа и програм посете треба да буду предмет службене комуникације и договора обе стране. Најавио је и да ће Влада Србије одлучити и одговарајућим противмерама.
“Министарство спољних послова Србије је шокирано противправном, антиевропском и антицивилизацијском одлуком Министарства за спољне и европске послове Хрватске којом се, на основу арбитрарно исказане воље хрватских власти и грубо кршећи принцип слободе кретања, забрањује долазак председнику Србије у Јасеновац, на место страдања више стотина хиљада невиних жртава српске, јеврејске, ромске и других националности”.
Он је истакао и да је у потпуности сагласан са оценом премијерке Ана Брнабић, која је казала да је ово равно одлуци да неко председнику Израела забрани одлазак у Аушвиц.
Наводи се да је намера председника Србије Александра Вучића била само да положи цвеће и запали свећу на светом месту на коме су током Другог светског рата убијене стотине хиљада Срба.
“Ипак је тамо убедљива већина жртава била српске националности”, рекао је Селаковић.
Такође, подсећа се да је у претходних годину дана забележено преко 700 улазака носилаца дипломатских и службених пасоша Хрватске у Србију, без икаквих претходних службених најава, укључујући високе званичнике Хрватске, попут министра науке и образовања Радована Фукса 24. јуна, Звонка Миласа, државног секретара у Канцеларији за Хрвате изван Хрватске, 18. марта, Милана Бошњака, изасланика председника владе Хрватске, 17. децембра 2021. године.
“Оно што је за мене као грађанина, као Србина, заиста невероватно јесте да неко у полагању цвећа на место највећег стратишта српског народа у историји види хаос. Замислите тај хаос који би настао полагањем цвећа на место највећег стратишта српско народа у историји”, указао је Селаковић.
На ту ноту, Министарство спољних послова Србије одговорило је нотом која је представљена отправници послова у Амбасади Хрватске у Београду, јутрос у 10 сати, а коју је она одбила да прими.
Он је навео да је Србија упутила ноту Амбасади Хрватске у Србији, коју је отправница послова данас одбила да прими.
Оно што стоји у ноти Министарства спољних послова Хрватске, којом се забрањује приватна посета Јасеновцу председнику Србије Александра Вучића, је не само скандалозно, већ и застрашујуће, нечувено и невероватно да се дешава након Другог светског рата, истакао је данас шеф српске дипломатије Никола Селаковић.
„У дубоком уверењу да Хрватска, као и Србија, најснажније осуђује и гнуша се најодвратнијих злочина које је над српским народом извршила нацистичка НДХ током читавог периода свог постојања, а чију је кулминацију представљао систем концентрационих логора Јасеновац, МСП очекује омогућавање неометане посете председника Србије овом светом месту и у том смислу, од хрватске стране очекује да за ту прилику пружи одговарајући третман који се односи на највише стране званичнике, укључујући и све потребне безбедносне аспекте”, наводи се у ноти.
“Кад се створе услове за такву посету, о којој овог пута власти Хрватске нису биле службено информисане, она ће бити договорена уобичајеним дипломатским каналима”, стоји у ноти.
У њој се такође наводи и да посета високог представника стране државе спомен подручју Јасеновац не може бити приватног карактера.
Извор:Танјуг / фото: МСП
“Влада Србије донеће одлуку о противмерама које ће бити уведене, а које ће се заснивати на општеприхваћеним правилима међународног јавног права“, нагласио је Селаковић на конференцији за новинаре.
Поводом навода из хрватске ноте да је посета неприхватљива, јер нису службено информисани и посети, МСП Србије обавестило је да је председник Србије заинтересован да учини службену посету Спомен подручју Јасеновац у било ком термину, у периоду до 17. септембра.
Можда је, додао је, хаос у томе што би председник Србије положио цвеће на коме би се налазила трака црвено-плаво-беле боје, а не са хрватским распоредом боја на тробојци.
Селаковић је додао да ће председник Србије у сутрашњем обраћању јавности изнети више детаља о овом случају.
“Чињеница да хрватска страна није службеним путем информисана о намери могуће посете Хрватској је неприхватљива”, наведено је у ноти хрватског министарства.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News