HomeSerbiaСелаковић: Косовски и кипарски проблем исти, разлике само у детаљима

Селаковић: Косовски и кипарски проблем исти, разлике само у детаљима

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, шеф српске дипломатије је нагласио да циљ дијалога није “признање“, већ нормализација односа и навео да ЕУ од Београда и Приштине у крајњој инстанци очекује правно обавезујући споразум, али да у овом тренутку нико не зна шта би могао бити његов садржај. 

“Србија има крајње принципијелне позиције када је реч о њеном територијалном интегритету и суверенитету, али и територијалном интегритету и суверенитету свих држава чланица УН. Те позиције су засноване на међународном праву, снажним вредносним постулатима и необоривим аргументима”, навео је Селаковић одговарајући на питање како проблем Кипра и Косова утиче на политике на Балкану и источном Медитерану. 
“И верујте да многима није драго када то чују, и обично, пошто не могу да узврате аргументима, гледају да промене тему. И када се неко труди да објасни да косовски и кипарски проблем нису исти, не може да нађе аргументе којима би поткрепио ту тврдњу, јер реч је о суштински истим ситуацијама, а разлике су само у детаљима”, рекао је Селаковић.
Министар је истакао да Србија пружа пуну и безрезервну подршку настојањима Кипра да реши своје најзначајније национално питање, очување територијалног интегритета и суверенитета. 
Министар је нагласио доследну опредељеност Србије за поштовање међународног права и навео да онима који наступају са позиције да постоји ред привилегованих држава чији се територијални интегритет и суверенитет мора поштовати, али и оне државе чији се територијални интегритет и суверенитет баш и не мора поштовати, у лице говори да је таква позиција неодржива и да поткопава саме темеље међународног права и система УН. 
Министар спољних послова Никола Селаковић је, уочи предстојеће званичне посете Никозији, изјавио да је Кипар најпоузданији партнер Србије у ЕУ, и да нам пружа апсолутну подршку по питању евроинтеграција и када је реч о заштити нашег суверенитета и територијалног интегритета.
Како је навео, проблем је што Приштина блокира процес нормализације тиме што већ дуже од девет година не примењује договор о Заједници српских општина, константно ствара кризе посежући за провокацијама и једностраним потезима, а њихови западни патрони им то толеришу, и уместо да их санкционишу, они их практично охрабрују да раде на дестабилизацији региона.
Селаковић је у интервјуу за кипарски “Катимерини” нагласио да Србија штитећи сопствени територијални интегритет и суверенитет брани принцип, односно штити и територијални интегритет и суверенитет многих других држава, међу којима је и Кипар али и неке земље у нашем најближем окружењу.
Према његовим речима, у документима који дефинишу обавезе Србије на путу ка ЕУ не помиње се  “признање” такозваног “Косова“ од стране Београда. 
“Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, ми смо доследно спремни да пружимо сваку шансу иницијативама и решењима које ће људима у нашој јужној покрајини олакшати живот. Београд остаје у потпуности посвећен дијалогу са привременим институцијама самоуправе у Приштини, јер је то једини пут решавања отворених питања и постизања обострано прихватљивог договора. Ми, међутим, не разговарамо о ‘признању’, нити смо то икад чинили”, каже Селаковић. 
“Сматрамо да су суверенитет и територијални интегритет Кипра неприкосновени и да се свеобухватно решење за територијални спор мора наћи на основу релевантних резолуција УН и договора две стране”, навео је Селаковић.
“ЕУ није могла да нам испостави такав захтев управо зато што пет држава ЕУ, а близу сто чланица УН, међу којима је и Кипар, не признаје једнострано проглашену независност Косова”, навео је Селаковић. 

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News