HomeSerbiaСелаковић: Историјска посета министра спољних послова Краљевине Саудијске Арабије

Селаковић: Историјска посета министра спољних послова Краљевине Саудијске Арабије

Према његовим речима, потребно је радити на размењивању посета на највишим нивоима и одржавати редован контакт како би се дефинисале прилике за унапређење сарадње на свим пољима.

Селаковић је, у обраћању новинарима после састанка, истакао да овај сусрет има историјски карактер, будући да је реч о првој билатералној посети министра спољних послова Краљевине Саудијске Арабије Србији, и подсетивши да следеће године две земље обележавају десет година од успостављања дипломатских односа.
Принц Фејсал бин Ферхан Ал Сауд поручио је да се радује будућој сарадњи са Србијом, и констатовао је да је трговинска размена две земље знатно повећана у прошлој години, те да је потребно заједнички радити на иницијативама, пројектима и инвестицијама. Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас у Београду са министром спољних послова Краљевине Саудијске Арабије, принцом Фејсалом бин Ферханом Ал Саудом.
Шеф српске дипломатије је додао да је у разговору пренео заинтересованост Србије за продубљивање сарадње два министарства спољних послова, кроз трајну комуникацију која у једном тренутку може да прерасте у политичке консултације.
Србија, према његовим речима, види Краљевину Саудијску Арабију као важну и пријатељску земљу са којом желимо да унапређујемо и оснажујемо билатералне односе.
„И криза између Украјине и Русије била је тема нашег разговора. Ми подржавамо све напоре који иду у правцу решавања ове кризе мирним путем, како би се умањиле све негативне последице по економију у свету“, казао је шеф дипломатије Краљевине Саудијске Арабије.
„Разговарали смо о свему што има за циљ да унапреди наше односе на свим пољима између два пријатељска народа и земље. Видео сам код председника Србије и мог колеге министра спољних послова да постоји велико опредељење да се односи унапреде, а такво јако опредељење постоји и са наше стране“, навео је Принц Фејсал бин Ферхан Ал Сауд.
Краљевина Саудијска Арабија, како је рекао, бележи невероватан прогрес у свакој области свог развоја, и као таква је пожељан пријатељ, партнер и сарадник за сваку суверену државу.
Министар Селаковић истакао је да је поносан чињеницом да су данас потврђени пријатељски односи две земље и заједничка спремност да кроз активно јачање политичког дијалога пружимо допринос даљој сарадњи, успостављајући праксу чешћих сусрета на високом и највишем нивоу.
Изразивши задовољство тиме што саговорника данас среће трећи пут у последњих 11 месеци, Селаковић је истакао да такву динамику сусрета треба очувати и унапредити.
Двојица министара потписали су данас Меморандум о сарадњи између Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије и Института за дипломатске студије принц Сауд Ал Фејсал Министарства спољних послова Краљевине Саудијске Арабије.
„У веома отвореном и конструктивном разговору размотрили смо конкретне могућности за успостављање ефикасније сарадње, нарочито када је у питању област економске сарадње. Надамо се да ће билатерална економска сарадња почети да добија на интензитету, нарочито после договора које смо данас постигли. Заинтересовани смо за унапређење сарадње у области пољопривреде, туризма, информационих технологија, енергетике“, казао је Селаковић.
Принц Фејсал бин Ферхан Ал Сауд је, изразивши задовољство због посете Београду, рекао да цени одлуку Србије да подржи кандидатуру Краљевине Саудијске Арабије за домаћина изложбе ЕКСПО2030.
 „Потврдили смо јасну и недвосмислену подршку свим мировним напорима за решавање проблема између Русије и Украјине, јер оваква врста немилих и тешких догађаја оставља последице по читаво човечанство“, казао је Селаковић.
„Сигуран сам да након данашњих састанака Републику Србију и Краљевину Саудијску Арабију чека период интензивније и развијеније сарадње“, поручио је Селаковић.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News