HomeSerbiaСелаковић: Важна посета за планирање даљих активности сарадње Србије и Румуније

Селаковић: Важна посета за планирање даљих активности сарадње Србије и Румуније

Нагласивши да је Румунија наш стари сусед, пријатељска нација са којом делимо односе међусобног поштовања и уважавања, Селаковић је указао да се све то одражава на нашу веома добру економско-трговинску сарадњу.

“У петак је министар Момировић са својим румунским хомологом потписао Споразум који ће омогућити пројектовање аутопута који треба да споји Београд и Темишвар”, казао је Селаковић, додавши да је разговарано и о оживљавању железничког саобраћаја, сарадње у области енергетике, али и туризма. Како је навео министар, развој наше сарадње ће омогућити улагања у заједничке инфраструктурне пројекте.
“Отворили смо много важних тема, унапред скицирали којим путем треба да се развијају наши односи и планирају конкретни сусрети ресорних министара”, закључио је Селаковић.
“Једна од планираних активности је организација седнице Међувладине комисије за економско-трговинску сарадњу, али и Међувладиног комитета за питање националних мањина”, казао је Селаковић и додао да ће се у међувремену радити и на припреми споразума о отварању културних центара у Србији и Румунији.
Министар је казао да је ово била веома важна посета, јер званичне посете министра спољних послова Србије Румунији није било девет година, као и да је на састанку са министром спољних послова Богданом Аурескуом договорен читав низ активности до краја године.
Он је пренео да је саговорнике упознао са током дијалога Београда и Приштине, али и да је потврдио оно што је наше јасно опредељење, а то је постизање компромисног решења.
Селаковић је казао и да је разговарано о две важне подршке Румуније, а то је подршка нашем ЕУ путу, али и о принципијелној подршци нашем територијалном интегритету и суверенитету.
Селаковић је напоменуо да је са министром Аурескуом потписао два споразума који су, како је навео, веома важни за унапређење билатералне сарадње.
Министар спољних послова Никола Селаковић истакао је да су данашњи разговори са највишим румунским званичницима протекли у веома срдачној и отвореној атмосфери.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News