HomeSerbiaСаопштење МСП у вези са реципрочним мерама према српском конзулу у Амбасади...

Саопштење МСП у вези са реципрочним мерама према српском конзулу у Амбасади Србије

Овом приликом, Министарство спољних послова Републике Србије жели да позове Министарство вањских и европских послова Републике Хрватске да уложи додатне напоре у циљу поправљања нарушених односа две државе, уместо што својим потезима додатно подрива добросуседске односе и мир и стабилност у региону.

Министарство спољних послова Републике Србије одбацује разлоге које је навела хрватска страна, јер ово не може бити питање реципроцитета, већ питање да ли је неко прекршио Бечку конвенцију или не.
У вези са саопштењем Министарства вањских и европских послова Републике Хрватске од 21. новембра 2023. године, Министарство спољних послова Републике Србије жели да истакне да су нетачне тврдње министра Грлић Радмана и Министарства вањских и европских послова Републике Хрватске да се ради о реципрочним мерама према српском конзулу у Амбасади Републике Србије у Загребу, будући да он својим деловањем у Републици Хрватској ни једног тренутка није прекршио одредбе Бечке конвенције, нити је у Загреб упућен да обавља политичке, већ конзуларне послове.
Такође, овим путем желимо да истакнемо да је српски конзул на дужност ступио половином септембра 2023. године и захтевамо од хрватске стране да нам достави доказе и упозна јавност на који начин је он могао у року од два месеца од ступања на дужност да прекрши одредбе Бечке конвенције.
У случају српског конзула Петра Новаковића, нема никаквих доказа, док је у случају хрватског дипломате Хрвоја Шнајдера реч о доказним радњама које представљају грубо кршење Бечке конвенције, о чему је хрватска страна обавештена.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News