HomeSerbiaПраг: Серијал о српској култури и гастрономији на Чешкој телевизији

Праг: Серијал о српској култури и гастрономији на Чешкој телевизији

Гледаоци у Чешкој ће имати прилику да се упознају са традицијом узгоја црвене паприке и мајсторијама прављења ајвара. Једна епизода биће посвећена и производњи магарећег млека и сира, производњи меда и манастирске ракије.

Серијал ће представити и Српско народно позориште у Новом Саду и Сремским Карловцима, али и природна добра од изузетног значаја, као што су резерват природе Ђавоља варош и Делиблатска пешчара.
На Првом каналу Чешке телевизије, под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Прагу, почео је да се емитује серијал о српској култури и гастрономији под називом „Мирис српске кухиње са Мирославом Данутилом“.
Екипа са познатим чешким глумцем Мирославом Донутилом обилази разне крајеве Србије и упознаје се са локалном историјом, знаменитостима и, пре свега, кухињом. Кроз разговор са локалним домаћинима, уметницима и монасима, серијал представља гастрономију, али и културно-историјске знаменитости, начин живота и локалне обичаје.
У осам 30-минутних епизода, екипа ће обићи више од  25 градова Србије, од Суботице до Пирота, Куршумлије и Београда, као полазне тачке.
Посетили су и чешка села у Банату, где живе потомци чешких досељеника, такозвани Банатски Чеси (чеш. Pémové) који су се у 19. веку населили на територији Баната.
Серијал је конципиран као кулинарско-путописни циклус из савремене Србије.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News