HomeSerbiaПраг: Отворена изложба „Примењена носталгија Београд – Праг“

Праг: Отворена изложба „Примењена носталгија Београд – Праг“

Амбасадор Републике Србије у Прагу Берислав Векић присуствовао је свечаном отварању изложбе „Примењена носталгија: Београд – Праг”, у оквиру чешког председавања Савету ЕУ. Изложба приказује престонице Србије и Чешке, виђене кроз објектив чешког фотографа Давида Тјешинског и српског фотографа Снежане Кртић.

„Примењена носталгија” је изложба коју Министарство за европске интеграције Србије организује поводом ротирајућих председавања држава чланица ЕУ Савету ЕУ, где се представљају све сличности европских вредности и начина живота Београда а других престоница на европском континенту.
„Част ми је да данас у Прагу отворим изложбу фотографија из новог, twenty two. циклуса нашег дугогодишњег пројекта „Примењена носталгија“, посвећену Београду и Прагу. Истоветну изложбу отворили смо у Београду 25. новембра, а данас смо овде захваљујући сарадњи министарстава спољних послова Србије и Чешке и Академије наука Чешке Републике“, рекао је Мирослав Гачевић, истакавши да изложба доприноси и унапређењу билатералних односа Србије и Чешке.
Изложбу у Академији наука Чешке Републике су отворили помоћник министра за европске интеграције Републике Србије Мирослав Гачевић, заменик министра иностраних послова Чешке за Европу Мартин Кошатка и члан Савета чешке Академије наука Давид Хонис.
Мартин Кошатка је честитао ауторима на одличним фотографијама које су успеле да веродостојно дочарају дух Прага и Београда. Захвалио је Министарству за европске интеграције на идеји која је одлична спона Србије са државама чланицама ЕУ. Истакао је и да је западни Балкан приоритет чешког председавања Савету ЕУ, као и да Србија може да рачуна на подршку Чешке на свом путу ка ЕУ.
Давид Хонис је у свом обраћању истакао да је срећан што је Академија наука Чешке Републике отворила врата за ову квалитетну изложбу.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News