HomeSerbiaПоштанске марке поводом 60 година пријатељства с Алжиром

Поштанске марке поводом 60 година пријатељства с Алжиром

„Ово пријатељство је зачето је у време ослободилачке борбе алжирског народа против француског колонијализма и подсећам на вишеструку помоћ коју је српски народ пружио алжирском народу у његовој борби за независност. Ова активна солидарност остаће заувек урезана у срцима и сећањима свих Алжираца”, рекао је Махраз.

Амбасадор Алжира у Србији Фатах Махраз је изразио изузетну захвалност Пошти Србије на пригодном издању марке. Додао је да изложба слика представља пример спајања ове две културе, јер су родитељи уметника Српкиња и Алжирац.
Подсетио је на подршку Србије у борби Алжира за независност, и на бројне појединце из наше земље као што је сниматељ Стеван Лабудовић.  
 
Формална одлука о успостављању дипломатских односа потписана је 3. јула исте године. Југославија је била прва европска земља која је признала привремену владу Алжира и прва која је допринела независности те земље.
Фото: Драган Кујунџић
Милановић је, преносећи поруку министра, казао да се ове историјске борбе настављају и данас на нови начин и у новим искушењима и да Србија захваљује Алжиру на безрезервној подршци нашем суверенитету и интегритету и, како је рекао, истовремено и за принципијелну борбу за очување међународног поретка.
Он је захвалио директору Поште Зорану Ђорђевићу на уступљеном простору музеја Поште за организовање алжирске филателистичке изложбе као и изложбе сликара Фариса и подсетио на почетак пријатељства ове две земље и помоћи српског народа у алжирској борби за независност.
Такође, у сарадњи са амбасадом Алжира и Друштвом пријатеља Алжира, отворена је изложба алжирске филателије и изложба слика српско – алжирског уметника Адела Фареса. „Сигуран сам да је борба алжирског народа за независност и српског народа који је у тој борби директно и индиректно учествовао, са великим бројем наших људи који су били тамо, чињеница да је та борба била исправна и довела до тога да данас имамо једну земљу на афричком континенту која је јака и развијена, која представља једну од најразвијенијих земаља на афричком континенту с једне стране, а са друге стране великог пријатеља Србије и великог сарадника Србије у овако тешким временима”, рекао је Ђорђевић.
„Можемо се надати да ће наше заједничке активности новог доба омогућити даљи наставак квалитетних и блиских и продуктивних односа и у будућности“, рекао је Милановић.
Пошта Србије је данас, у сарадњи са амбасадом Алжира, у музеју Поште представила пригодно филателистичко издање поводом обележавања 60. годишњице дипломатских односа две земље.
Ђорђевић је изразио уверење да ће то пријатељство бити још јаче у будућности.
Извор: Танјуг
Он је додао да интензивирање дијалога наших држава представља један од приоритета, и да постоји спремност министра Николе Селаковића да посети пријатељски Алжир.
 
„Ове историјске истине представљају темељ наших нераскидивих веза прошлих садашњих и будућих, као и светао пример за долазеће генерације обеју страна“, навео је Милановић преносећи поруку министра Селаковића.
Додао је да представљање ове марке показује да Пошта Србије стоји тамо где и држава, а то је да, како је рекао, осведочено говори о томе да пријатељство између Србије и Алжира постоји.
Додао је да представљање ове марке показује да Пошта Србије стоји тамо где и држава, а то је да, како је рекао, осведочено говори о томе да пријатељство између Србије и Алжира постоји.
Додао је да представљање ове марке показује да Пошта Србије стоји тамо где и држава, а то је да, како је рекао, осведочено говори о томе да пријатељство између Србије и Алжира постоји.
Помоћник министра спољних послова за мултилатералу Милан Милановић је пренео поруку Николе Селаковића, у којој је он рекао да је изузетна част то што ову годишњицу две земље обележавају заједно.
В.д. директора ЈП Пошта Србије Зоран Ђорђевић честитао је амбасадору Алжира 60 година од стицања независности, и додао да је издавање пригодне марке за обележавање оваквих историјских догађаја, како је рекао, најмање што држава може да учини с обзиром на велико пријатељство Србије и Алжира.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News