HomeSerbiaОбележено 140 година пријатељства Србије и Јапана

Обележено 140 година пријатељства Србије и Јапана

У Министарству спољних послова данас је свечано обележен јубилеј – 140 година пријатељства Србије и Јапана.

На крају сви присутни имали су прилику да обиђу изложбу постављену у част овог јубилеја на којој си приказани најзначајнији документи из Дипломатског архива Министарства и Архива Југославије, а који сведоче богатој сарадњи две државе.
  Овом приликом угледним званицама обратили су се министар спољних послова Никола Селаковић, директор „Поште Србије“ Зоран Ђорђевић и амбасадор Јапана Такахико Кацумата.
Директор „Поште Србије“ Зоран Ђорђевић представио је посебно издање поштанских маркица издатих у част овог јубилеја, рекавши да пошта на тај начин жели да допринесе обележавању овог значајној јубилеја.
 „Протеклих 140 година обележиле су бурна историјска дешавања, ратови и економске кризе, а Србија и Јапан су, у готово свим периодима, одржали контакте и сарадњу на које смо поносни и данас“, казао је Селаковић, додавши да велика географска удаљеност наших двеју држава никада није обесхрабрила обострана стремљења да подстичемо и негујемо међусобну сарадњу и пријатељство.
„Изузетно нас радује чињеница да Република Србија и Јапан бележе значајне резултате у привредној области, као и да су јапанске компаније препознале предности присуства у нашој земљи“, казао је министар, подвукавши да је Влада Србије спремна да новим јапанским инвеститорима пружи сву потребну помоћ у пословним подухватима.
Селаковић је констатовао да се данас сарадња наших двеју земаља успешно развија у великом броју области, уз одличне међусобне контакте наших званичника и интензиван и отворен политички дијалог. Такође, подсетио је да је Србија последњих неколико година угостила високе јапанске званичнике, премијера Јапана Шинзо Абеа, министра иностраних послова Таро Кона, али и да је премијерка Ана Брнабић присуствовала церемонијама устоличења јапанског цара Нарухита, министар је казао да радује новим плодотворним контактима, на којима се интензивно ради.
„Јапан никада неће заборавити подршку српског народа када је пре 11 година Јапан погодио велики земљотрес и цунами, у којима је више од 20.000 људи изгубило живот. У обраћању Селаковић је посебно указао да су српски и јапански народ били једни уз друге и у тешким тренуцима, рекавши да је амбасадор Јапана 1999. године био међу реткима који су остали са нама свих 78 дана НАТО агресије, али и да је велики земљотрес у Јапану 2011. пробудио изузетну солидарност српског народа и жељу да помогне пријатељском јапанском народу у невољи.
Амбасадор Јапана Такахико Кацумата истакао је да се пријатељство Србије и Јапана добро развијало, да су се неговали односи у различитим сферама, нарочито нагласивши да је последњих година унапређен политички дијалог, дипломатска сарадња и економско-пословни односи.
  „Искрено се надам да ће ова изложба још више зближити наша два народа и културе и да ће посетиоцима илустровати историјат наших одоса“, поручио је амбасадор.
„Сваки Београђанин зна за јапанске жуте аутобусе, популарне „Јапанце“ који су симбол јапанских несебичних донација и помоћи нашој земљи у протекле две деценије. Користим ову прилику да изразим велику захвалност на изузетној солидарности и помоћи коју је Јапан пружао грађанима Србије, а која је, обухватајући донације, повољне јенске кредите и техничку помоћ, премашила 508 милиона евра. Српски народ то не заборавља“, казао је министар, додавши и да су пријатељству Србије и Јапана допринели и бројни појединци, који су за допринос унапређењу сарадње двеју држава добили највиша државна одликовања Републике Србије и Јапана.
Истакавши да обележавамо датум прве дипломатске преписке српског краља Милана Обреновића и јапанског цара Меиђија 1882. године, Селаковић је са поносом указао да нема много држава у свету које се могу подичити контактима и сарадњом какву су већ крајем 19. и почетком 20. века имали Србија и Јапан. Свечаности су присуствовале бројне личности које су личним ангажманом допринеле учвршћивању веза Србије и Јапана, попут Драгана Стојковића Пиксија, некадашњег министра спољних послова и амбасадора у Јапану Ивана Мркића и професоркe Љиљанe Марковић.
Свечаности су присуствовале бројне личности које су личним ангажманом допринеле учвршћивању веза Србије и Јапана, попут Драгана Стојковића Пиксија, некадашњег министра спољних послова и амбасадора у Јапану Ивана Мркића и професоркe Љиљанe Марковић.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News