HomeSerbiaМинистар Селаковић првог дана у Њујорку разговарао са 20 шефова дипломатија

Министар Селаковић првог дана у Њујорку разговарао са 20 шефова дипломатија

Министар Селаковић ће, како је планирано, до краја ове седмице у седишту УН имати више десетина билатералних састанака са колегама из читавог света.

Данашњи разговори у Њујорку били су прилика и за изношење позиција по питању Косова и Метохије и појашњавање вредности на којима Србија гради борбу за очување свог територијалног интегритета и суверенитета.    
Током разговора у Њујорку упућено је и више званичних позива за посете Србији на високом и највишем нивоу, као и за потписивање Меморандума о политичким консултацијама са Узбекистаном и Јорданом.  Шеф српске дипломатије упознао је саговорнике са економским резултатима Србије и успешно спроведеним реформским процесима у протеклих десетак година, као и са жељом да унапређује билатералне односе са државама широм света, на основама обостраног уважавања и разумевања, као и поштовања темељних принципа међународно-правног поретка. 
Србија је, како је у разговорима поручио министар Селаковић, отворена за снажење економских веза и размену искустава са пријатељским и партнерским земљама, а данашњи контакти су били прилика и за покретање низа конкретних иницијатива.   
Министар Селаковић данас је имао дуже билатералне састанке са министрима спољних послова Сијера Леонеа, Малдива, Алжира, Узбекистана, Венецуеле, Еритреје и Јордана, али и серију краћих сусрета са колегама из Ел Салвадора, Румуније, Ирака, Северне Македоније, Данске, Египта, Индонезије, Кипра, Либије, Руанде, Танзаније, Индије и Малезије.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас, на маргинама 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, са 20 шефова дипломатија.
Недеља у којој се одржава генерална дебата у оквиру текућег заседања Генералне скупштине УН, биће прилика за разговоре о широкој лепези геополитичких питања, али и за конкретне билатералне иницијативе и рад на продубљивању односа са државама чији министри спољних послова учествују на догађају.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News