HomeSerbiaДЕКЛАРАЦИЈA МЕХАНИЗМА ПОЛИТИЧКИХ КОНСУЛТАЦИЈА СРБИЈА-ВЕНЕЦУЕЛА

ДЕКЛАРАЦИЈA МЕХАНИЗМА ПОЛИТИЧКИХ КОНСУЛТАЦИЈА СРБИЈА-ВЕНЕЦУЕЛА

Делегацију Републике Србије предводио је Њ.Е. г-дин Никола Селаковић, министар спољних послова, док је делегацију Боливарске Републике Венецуеле предводио Њ. Е. г-дин Карлос Фарија, министар народне власти за спољне послове.

Стране су изразиле обострано задовољство због динамичног развоја успостављеног политичког дијалога, који доприноси јачању билатералних односа. 
                        Никола Селаковић
 
 
         Боливарске Републике Венецуеле
Делегације су поновиле значај напредовања у развоју искреног, широког и конструктивног дијалога у циљу постизања узајамно корисних односа, који омогућава реафирмацију и консолидацију капацитета обе земље. Због тога су се сагласиле о потреби подизања нивоа српско-венецуеланских билатералних односа, посебно у актуелном глобалном контексту, у циљу промовисања и успостављања могућности за плодну и стабилну билатералну размену између две државе.
У том смислу, две делегације су се сложиле да је потребно поновити своју посвећеност консолидацији међудржавних односа, за добробит оба народа, узимајући у обзир сложеност актуелног геополитичког тренутка и изградњу новог глобалног поретка. С тим у вези, венецуеланска страна захвалила је председнику Александру Вучићу и Влади Србије на доприносу јачању мултиполарног и вишецентричног система, заснованог на поштовању општеприхваћених правила и принципа међународног јавног права, посебно истичући принцип територијалног интегритета и суверенитета и немешања у унутрашња питања суверених држава.
                       За Републику Србију
Састанак политичких консултација карактерисан је високим духом сарадње и стратешким нивоом, и одговарао је интересу две државе пред актуелним историјским изазовима, у актуелном глобалном контексту.
Боливарска Република Венецуела и Република Србија, као највећа наследница некадашње Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, баштине дугу традицију борбе за слободу, равноправност, мирољубиву коегзистенцију, антиколонијализам и једнакост међу државама и народима, које су биле водеће идеје Покрета несврстаних држава, чијем су деловању обе стране давале и дају значајан допринос. У складу са тим, обострано је исказана посвећеност мирном и дипломатском решавању свих врста отворених питања, чврсто верујући да политика принудних и рестриктивних мера не доприноси том процесу. У том смислу, обе стране су истакле важност координације заједничких напора у циљу јачања и унапређења постојећих инструмената у систему Уједињених нација за супротстављање и избегавање ове врсте једностраног деловања.
Обе стране су се сложиле да се следећи састанак одржи у 2023. години, у Београду. Тачни датуми састанка биће саопштени дипломатским путем.
 
Две стране су посебну пажњу посветиле промовисању заједничких активности, како у форумима тако и у међународним и мултилатералним организацијама, укључујући међусобну подршку у именовању кандидата за руководеће позиције у различитим мултилатералним сценаријима, користећи ове форуме за промовисање поштовања међународног права и права сваке земље да свој економски, друштвени и културни развој оствари у миру.
 
 
 
 
 
 

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News