HomeSerbiaДачић и Kравињо: Радити на даљем унапређењу односа Србије и Португалије

Дачић и Kравињо: Радити на даљем унапређењу односа Србије и Португалије

Навео је да не постоји довољан интензитет у односима две земље и сагласио се са министром Дачићем да је добро што ће спољнотрговинска размена превазићи 100 милиона евра, али да можемо још боље.  

,, Пролазимо кроз различите транформације веома брзо и енергетска и дигитална трансформација нуде нове прилике за наше компаније и јавне администрације. У Португалу обе ове области напредују веома брзо и видимо то као области где Србија и Португалија могу да сарађују”, рекао је Kравињо.  
Навео је да економски односи Србије и Португалије нису на нивоу на ком би могли да буду, али и додао да ће по први пут ове године спољнотрговинска размена две земље бити већа од 100 милиона евра.  
Истакао је да Португалија подржава процес европских интеграција Србије и других држава Западног Балкана.  
,, Разумемо све проблеме који овде постоје и пружамо подршку дијалогу и механизмима који могу да се пронађу како би се промовисале брже интеграције”, рекао је Kравињо.
,, Желео сам да дођем ове године нарочито зато што обележавамо 140 година од успостављања дипломатских односа”, рекао је он и додао да су Португалија и Србија различите, али да постоји континуитет у односима наших народа, те да то треба прославити.  
,, То је добар, историјски можда најзначајнији резултат, али је свакако мање у односу на оно што можемо без обзира што смо географски удаљени и што имамо можда различите спољополитичке приоритете када је реч о неким регионима”, рекао је Дачић.  
,, Сматрам да је ова посета веома битна и да отвара простор за интензивирање наших политичких односа”, рекао је Дачић новинарима након састанка у Министарству спољних послова у Београду.  
Навео је да је Португалија нама пријатељска земља и да немамо отворених, спорних билатералних питања, те додао да је захвалан на подршци коју Португалија пружа када је реч о европским интеграцијама наше земље.  
Фото: МСП
,, Желимо да интензитет наших међусобних посета буде што већи јер су те посете увек добродошле као импулс за развој наше сарадње. Наша два министарства ће сигурно наставити веома квалитетну и конкретну сарадњу кроз политичке консултације које ћемо држати”, рекао је Дачић.  
Kравињо је изразио очекивање да ће његова посета Србији обележити почетак интензивирања односа две земље у различитим областима.  
Извор: Танјуг 
Србија и Португалија ове године обележавају 140 година од успостављања дипломатских односа што је добра прилика да се договори низ активности како би се радило на даљем унапређењу односа две земље, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић који се данас састао министром спољних послова Португалије Жоаом Гомешом Kравињом.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News