HomeSerbiaВашингтон: Дачић на Молитвеном доручку

Вашингтон: Дачић на Молитвеном доручку

Бајден је нагласио да му је част што наставља традицију коју је започео 34. председник САД Двајт Азенхауер и послао поруку јединства и међусобног поштовања, без обзира на религијске и све друге разлике.

Део програма резервисан је за билатералне састанке учесника са конгресменима, сенаторима, привредницима и другим значајним званичницима из САД.
Извор/Фото: Танјуг
Председник САД окупљенима се обратио из Конгреса, као и прошле године, са истовременог скупа коме присуствују искључиво чланови Конгреса и амерички држављани.  
Данашњем 71. по реду Молитвеном доручку, који је почео у seven: 30 по локалном времену, присуствује и амбасадор Марко Ђурић.
Тај значајан догађај окупља око 3. 500 званица, међу којима су чланови америчког Конгреса, политичари, војни лидери и гости из стотинак земаља.  
Скуп прате и дешавања на маргинама, као и семинари, тако да је Молитвени доручак прерастао у форум политичких, друштвених а пословних лидера на неформалној основи.
Молитвени доручак установљен је 1953. године када је председник Ајзенхауер, на иницијативу методистичког свештеника Абрахама Веридеа, позвао сенатора Френка Карлсона да се са представницима владе и опозиције помоле за Америку.
То је форум који је установљен из жеље да се на тренутак забораве политичке разлике и да се у доброј комуникацији, без формалних оптерећења, лидери из различитих области политичког, друштвеног и привредног живота састану и размене информације, намере и платформе за деловање
Министар спољних послова Ивица Дачић присуствује данас у Вашингтону Молитвеном доручку који се одржава сваког првог четвртка у фебруару, а учесницима скупа традиционално се обраћа председник САД.
Првобитна идеја да се политичари из САД, из власти и опозиције, окупљени на једном месту заједно моле за мир и успех Америке, прерасла је у организовање међународног молитвеног доручка на који се, поред домаћих, позивају и светски лидери а политичари да заједно пошаљу поруке мира и солидарности у свету.
Почасни гост Молитвеног доручка је амерички председник, а сваке године присутан је и гост изненађења и чији идентитет се не открива пре почетка догађаја.
Копредседавајући су увек представници Демократа и Републиканаца.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News