HomeSerbiaАнтигва: Отворена изложба фотографија поводом  140 година од успостављања дипломатских односа Србије...

Антигва: Отворена изложба фотографија поводом  140 година од успостављања дипломатских односа Србије и Гватемале

У Националном музеју уметности Гватемале у Антигви свечано је инаугурисана изложба фотографија о Србији нашег фотографа Драгана Боснића у оквиру културног сегмента обележавања 140 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Гватемале.

Директорка Музеја Синди Соса је изразила задовољство што је музеј у Антигви у прилици да угости изложбу фотографија о земљи која је географски удаљена, а ипак блиска. Нагласила је да изложба фотографија о Србији представља један од првих догађаја који се организује у обновљеном и ревитализованом музејском комплексу, чија је свечана инаугурација недавно одржана.
Свечаном отварању изложбе присуствовали су представници Министарства спољних послова и других министарстава у Влади Гватемале, представници гватемалских инсистуција, амбасадори акредитовани у тој земљи, малобројни грађани Републике Србије који живе и раде у тој земљи, као и бројни грађани и туристи који су се, у том моменту, затекли у Антигви.
На отварању изложбе говорили су помоћник министра иностраних послова Гватемале, амбасадорка Атсум Аревало де Москосо, директорка Музеја и уједно представница Министарства културе и спорта Гватемале Синди Соса, као и Ирена Ковачевић Кузмановић, отправница послова у Амбасади Републике Србије у Мексику.
У свом обраћању, амбасадорка Атсум Аревало де Москосо је пренела поздраве министра иностраних послова Гватемале који се, у том тренутку, налазио ван земље. Нагласила је значај обележавања 140. годишњице успостављања дипломатских односа између две земље и, у том контексту, подвукла изузетну сарадњу која постоји између две земље. Нагласила је, такође, посвећеност даљем унапређењу свеукупне билатералне сарадње и приближавању два народа, истакавши да је реализација изложбе фотографија о Србији драгоцена како би се грађанима Гватемале донекле приближила наша земља. Најавила је да ће и Гватемала у наредном периоду понудити Србији изложбу репрезентативних фотографија Гватемале у оквиру обележавања овог важног јубилеја, захваливши се Амбасади Републике Србије у Мексику на ангажовању на реализацији ове изложбе фотографија.
Након пресецања врпце, чиме је и званично отворена изложба, отправница послова Ковачевић Кузмановић је присутне госте повела у разгледање изложбе, уз осврт и објашњење сваке фотографије појединачно.
Отправница послова Ковачевић Кузмановић је истакла изванредну сарадњу између две државе, изразивши очекивања да се она и у наредном периоду настави истом динамиком. Указала је да Србија, и овом изложбом фотографија о нашој земљи, обележава значајни јубилеј, подсетивши да је гватемалска јавност, на изложби фотографија о српским средњовековним манастирима на Листи светске баштине УНЕСКО, која је била реализована током маја/јуна месеца у Националној палати, могла да се упозна са делом наше богате културне и историјске баштине. Даље, упознала је присутне са широким фотографским опусом нашег истакнутог фотографа Драгана Боснића, позвавши присутне госте да посете Србију како би се и лично упознали са природним лепотама, традицијом, културом и историјом наше земље.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News