HomeSerbiaАмбасадор Алексић на церемонији примопредаје међународних уговора Министарства спољних послова

Амбасадор Алексић на церемонији примопредаје међународних уговора Министарства спољних послова

Збирка међународних уговора садржи више од 12.000 међународних споразума, док је поступком ревитализације и дигитализације било обухваћено више од 2000 страница 65 најстаријих уговора.  
Министарство спољних послова, по Закону о закључивању и извршавању међународних уговора, надлежно за чување и евидентирање међународних уговора, 2019. године покренуло је иницијативу за конзервацију и дигитализацију дела Збирке међународних уговора.

Државни секретар Министарства спољних послова Горан Алексић присуствовао је церемонији примопредаје рестаурираних, конзервираних и дигитализованих уговора дела грађе Збирке међународних уговора Министарства спољних послова Републике Србије, уприличеној у Народној библиотеци Србије.
Споразум о сарадњи са Народном библиотеке Србије закључен је исте године, а њени стручњаци за рестаурацију, конзервацију и дигитализацију, су потом започели наведене поступке.
Преузимањем наведене оригиналне и дигитализоване грађе од Народне библиотеке Србије Министарство спољних послова ће обезбедити њено адекватно и трајно чување, као доступност стручној и широј јавности заинтересованој за историју спољне политике Србије.
Билатерални уговори са европским државама, САД, СССР, азијским, афричким и јужноамеричким државама, те мултилатералне конвенције и пратећа документа са физичким оштећењима темељно су санирани, очишћени, пресовани и увезани, а потом скренирани у високој резолуцији са циљем формирања дигиталне збирке међународних уговора.  
Предати су билатерални споразуми и мултилатералне конвенције са краја деветнаестог и прве половине двадесетог века чија је потписница Република Србија и њене државноправне претходнице.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News