Home Serbia Старовић: Посета ал Сисија оживљава старо пријатељство

Старовић: Посета ал Сисија оживљава старо пријатељство

Старовић за Таjнуг каже да сама чињеница да председник Египта борави готово четири дана у нашој престоници јесте израз великог поштовања и пријатељског односа египатске државе, али и египатског народа према Србији.

Посета председника Египта Абдела Фатаха ал Сисија Београду веома је значајна, будући да сада на овај начин оживљавамо старо пријатељство наше две државе, оценио је државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић, указујући на то да је Египат тренутно у фокусу светске пажње.
Наводи и да се старо пријатељство огледа и у чињеници да је између 1955. и 1987. године, односно за 32 године размењена чак 31 председничка посета, било Јосипа Броза Тита Каиру, било председника Насера, Садата или Мубарака нашој престоници.
Од области за сарадњу, Старовић истиче пољопривреду, одбрамбену индустрију, заједничке инвестиције, екологију, високе технологије.
Подсећајући да је јуче одржан и важан египатско-српски бизнис форум, Старовић каже да поред трговинских аранжмана који су већ од почетка ове године интензивирани, постигнути фактички споразуми који подразумевају заједничке инвестиције наших и египатских компанија.
Како каже, у том контексту Декларација о стратешком партнерству, коју су јуче потписала два председника – председник ал Сиси и председник Србије Александар Вучић, представља кровни документ из којег даље произилазе сви споразуми и меморандуми који нам омогућавају сарадњу на бројним пољима.
Старовић истиче да је Египат тренутно у фокусу светске пажње и истиче да се светске силе отимају о наклоност Египта, а о томе сведочи и сусрет ал Сисија са председником САД Џозефом Бајденом пре мање од недељу дана, састанак у Берлину са немачким канцеларом Олафом Шолцом, али и то што директно из Београда продужава турнеју у Париз, где ће разговарати са председником Емануелом Макроном.
Извор: Танјуг
Истиче да о значају који данас Египат има у међународним односима, говори и то да креће изградња прве нуклеарне електране у Египту у сарадњи са Руском Федерацијом.
“Све то говори о значају који Египат данас има, говори о једном снажном привредном замаху кроз који египатска држава пролази. Споменимо само 5.000 километара аутопутева, брзу железницу, изградњу потпуно новог града као административне престонице, 40 километара источно од Каира, у којој се планира живот за више од четири милиона људи. То све говори о томе колико је Египат значајан као историјски гледано централна држава арапског света, као држава са 105 милиона становника, која добија два милиона становника сваке године и за нас је од стратешког значаја да ми наше историјске пријатељске везе обновимо и искористимо као темељ за нашу, пре свега, економску, али и политичку сарадњу”, указује Старовић.
“Мислим да је то прави начин како се ствара заједно једна додатна вредност и како можемо заједно да наступамо на трећим тржиштима”, казао је Старовић.
 
Сматра да је списак области у којима је могућа сарадња бесконачан и да осликава огромне потенцијале који постоје у нашој сарадњи.

Source

Exit mobile version