HomeSerbiaОтворена нова зграда Амбасаде Србије у Вашингтону

Отворена нова зграда Амбасаде Србије у Вашингтону

Отвaрању амбасаде присуствовали су и специјални изасланик САД за западни Балкан Габријел Ескобар и командант Националне гарде Охаја Џон Харис, који су констатовали да отварање нове амбасаде Србије у Вашингтону симболизује отварање нове ере у билатералним односима.

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић је, говорећи на свечаности, рекао да позитивни примери сарадње из историје српско-америчких односа треба да буду истицани, како би се исправиле погрешне перцепције које смо у протеклим деценијама створили једни о другима.
Генерал Харис поручио је да Србија и САД деле вредности у многим аспектима живота, и да Србија може да рачуна на њега и Националну гарду Охаја као некога ко ће преносити позитивне поруке о будућности српско-америчких односа. Потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић је, изразивши задовољство због унапређења сарадње у области културе, констатовала да је важно да савремена српска уметничка сцена буде представљена у САД, земљи која је била место рођења многих модерних идеја и праваца у уметности.
„Волео бих да кажем да је ова генерација имала лак дипломатски пут, да је имала прилику да одраста у мирном свету, али није тако. Ова генерација има много посла пред собом, и велики посао ће бити урађен на овоме месту“, рекао је генерал Харис.
„Оно што није ваљало у прошлости, оно што су биле грешке у прошлости у будућности ћемо да исправимо, и зато хор састављен од српске деце у народним ношњама, који је вечерас у српској амбасади у Вашингтону извео српску и америчку химну, говори о прошлости али и будућности српско-америчких односа“, рекао је Ђурић.
Амбасадор Марко Ђурић је овом приликом изјавио да је срећан и поносан због тога што смо, у близини Беле куће, отворили амбасаду која је, захваљујући председнику Александру Вучићу, министру спољних послова Николи Селаковићу и напорима наше државе, најбоље могуће огледало једне напредне и просперитетне Србије, која је земља пријатељства са САД и другим партнерима у свету.
„Данас Србија развија своје односе са САД на основама узајамног поштовања и разумевања и очекујемо да се српско-америчка сарадња у будућности и формално подигне на виши ниво успостављањем стратешког билатералног дијалога“, рекао је Орлић.
Ђурић је истакао да је отварање амбасаде круна напора који су у протекле две године учињени на приближавању две земље, подсетивши да је у том периоду српски кокус удвостручен и да су суштински напредовали економски односи, као и да су отворени разговори у бројним значајним областима, као што су безбедност, култура и спорт.
Свечаном церемонијом у Вашингтону је, уз присуство око 200 угледних званица, отворена нова Амбасада Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама.
Према њеним речима, Србија и САД су кроз историју били заједно, делећи исте идеале и вредности, и то нас данас обавезује да на тим темељима градимо чвршћу грађевину будуће сарадње.
На свечаности је говорила и супруга председника Србије Тамара Вучић, која је подсетила да су у стварању и развоју САД учествовали и данас учествују бројни угледни Срби, тако да се може говорити и о српском доприносу изградњи америчког сна.
„Нека нова зграда Амбасаде Србије у САД буде место где ће нови мостови наше сарадње бити изграђени, продубљујући српско-америчке историјске везе“, навела је Тамара Вучић.
„Као дипломата сам веома срећан што се наши односи развијају у правом смеру, али сам и као Американац поносан што могу да кажем да су људи из Србије и са Балкана дали велики допринос развоју ове земље“, рекао је Ескобар.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News