HomeSerbiaКувајт: Отправница послова Видаковић са помоћником министра за економске послове у МИП...

Кувајт: Отправница послова Видаковић са помоћником министра за економске послове у МИП Кувајта

Отправница послова Амбасаде Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић разговарала је са помоћником министра за економске послове у кувајтском МИП, амбасадором Самијем Ал-Хамадом, о сарадњи две земље и кандидатури Републике Србије за организацију Специјализоване светске изложбе “EКСПО 2027”.

Посебна пажња у разговору са амбасадором Ал-Хамадом била је посвећена кандидатури Републике Србије за организацију Специјализоване светске изложбе “EКСПО 2027”. Са наше стране је истакнуто да је Република Србија у дужем временском периоду била домаћин бројним важним међународним догађајима, те имамо значајна искуства у организовању таквих скупова, што нас сврстава у озбиљне кандидате за добијање ове кандидатуре.

Оценио је да је свет пред великим изазовима на плану безбедности и стабилности, обезбеђивања хране, као и водних и енергетских ресурса, што указује на потребу међусобне сарадње више него икада.

Амбасадора Ал-Хамада је детаљније упознала са дометима октобарске посете Београду МИП Кувајта, шеика др Ахмада Насера Ал-Мохамада Ал-Сабаха, где је на маргинама комеморативног скупа посвећеног обележавању 60. годишњице прве конференције ПНЗ, имао одвојене сусрете са преседником Александром Вучићем, председницом Владе Аном Брнабић и МСП Николом Селаковићем. У тим разговорима је било речи о могућности за потписивање споразума о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Државе Кувајт кроз који би се успоставио шири оквир билатералне, превасходно економске сарадње, а који би у својој суштини имао карактер споразума о стратешком партнерству.

Амбасадор Ал-Хамад је исказао задовољство активностима на плану повезивања пословних заједница две земље. Подвукао је важност обезбеђивања сигурног ланца исхране, што им је од приоритетног значаја.

Она је информисала амбасадора Ал-Хамада о активностима које је Амбасада Републике Србије у Кувајту предузела на плану економске билатералне сарадње у последњих неколико месеци. Указано је на изузетну заинтересованост пословних заједница у Србији за обнављање некада веома успешне привредне сарадње са Кувајтом.

Отправница послова је указала на богату историју разумевања и пријатељства између наше земље и Кувајта и изразила спремност и жељу за јачање не само економске сарадње, већ и сарадње на плану инвестиција, здравства, туризма и инфраструктуре. Изразила је заинтересованост за одржавање Мешовитог комитета за економску сарадњу у Кувајту, будући да је претходно заседање одржано у Београду 2011. године.
Видаковић и Ал-Хамад су билатералне односе Србије и Кувајта оценили изузетним, што се позитивно одражава на политичком плану, али економска сарадња не прати успешну комуникацију на политичком и мултилатералном плану.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News