HomeSerbiaСофија: Амбасадор Јовић за Еуроњуз Србија о шанси за Србију и регион...

Софија: Амбасадор Јовић за Еуроњуз Србија о шанси за Србију и регион да се повежу на нова изворишта гаса

“Да ли ће гас протицати или неће не може бити предмет неких обећања и усмених договора, већ је он стриктно регулисан важећим и врло јаким међународно-правним уговорима. Са Републиком Бугарском имамо изузетну сарадњу када је у питању енергетика, па и реализација одређених конкретних инфраструктурних пројеката и не очекујем да дође до било каквог проблема када је у питању проток гаса од Русије преко Балканског тока ка Републици Србији”, поручио је амбасадор Јовић за Еуроњуз Србија.

“Не само за Бугарску, већ и за све земље региона, важна је могућност повезивања на азербејџанска изворишта гаса – Шар Дениз 1 и Шар Дениз 2. Поред азербејџанског гаса, који гасоводом пролази путем Јужног гасног коридора, односно путем три кључна гасовода (Јужно-кавкаски, ТАНАП и ТАП), постоје и други извори, који нису ништа мање битни. То су извори из Катара, Саудијске Арабије, САД, али се овог пута ради о течном природном гасу за који је потребан транспорт бродовима са једне стране и са друге стране терминали за његов истовар и за регасификацију”, рекао је Јовић.
Балкански ток, којим се руским гасом снабдева и Србија, пролази кроз Бугарску, иако ова земља не купује више тај гас, јер је увела санкције Русији, али Јовић каже да гас и даље пролази и напомиње да смо ми као држава потписали конкретне уговоре и са Русијом као достављачем и са Бугарском као транзитном државом.
Гасовод ће у нашој земљи бити дуг 109 километара, а укупна дужина двосмерног гасовода кроз Србију и Бугарску је 170 километара. Влада Србије је раније саопштила да је пројектован за капацитет од 1,8 милијарди кубних метара гаса годишње, као и да је рок за завршетак радова октобар 2023. године.
Амбасадор је истакао да ће и Србија врло брзо, користећи бугарску гасну инфраструктуру, односно завршетком интерконектора Србија-Бугарска, практично моћи да користи исто ово што данас Бугари посредством грчке инфраструктуре могу да раде, да добија гас из азербејџанкских изворишта, као и могућност коришћења ТНГ. Он је додао да се очекује да ће наш интерконектор бити завршен средином следеће године.
Извор: Еуроњуз Србија
Гасни интерконектор између Бугарске и Грчке, који ће повезати гасоводе ове две земље и који би требало да допринесе гасној диверзификацији у региону, као и јачању сарадње у области енергетике, биће отворен сутра, а церемонији ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић.
Вредност пројекта је 85,5 милиона евра, од чега је 25 милиона кредит Европске инвестиционе банке, 49,6 милиона евра су бесповратна средства из ИПА фонда ЕУ, а преосталих око 11 милиона евра биће обезбеђено из буџета Србије и средстава Србијагаса. Поред Србије, и Бугарска је за изградњу гасовода на својој територији од Европске комисије добила грант од 27,6 милиона евра.
Изградња терминала за ЛНГ у грчкој луци Александрополис, која је почела у мају, има за циљ смањење зависности овог дела Европе од руског гаса, а веза са Србијом би требало да буде гасна интерконекција Ниш-Димитровград, чија је изградња између Србије и Бугарске почела у фебруару. Србија је тренутно, као и већина европских земаља, зависна од једног добављача гаса из Руске Федерације, иако имамо два правца снабдевања, преко Мађарске и Бугарске. Овај пројекат требало би да омогући Србији диверзификацију, односно могућност коришћења гаса из других извора.
Амбасадор Србије у Бугарској Жељко Јовић је за Евроњуз Србија рекао да је кључни допринос новог интерконектора повезивање са азербејџанским налазиштима гаса, али и могућност да и Бугарска и остале земље региона могу да се снабдевају и течним природним гасом из неке од земаља које њима располажу.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News