HomeSerbiaПријатељство и историјско савезништво Србије и Грчке

Пријатељство и историјско савезништво Србије и Грчке

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Београду са министром спољних послова Грчке Никосом Дендијасом.

Министар је навео да је на састанку разговарано о значају успостављеног трилатералног формата са Кипром, квадрилатералног са Бугарском и Румунијом, али и успостављању нових  формата који би допринели учвршћивању наших позиција у региону.
Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Дендијас је навео да је потребно начинити видљив напредак у преговорима како би се дошло до свеобухватног правно-обавезујућег споразума. На заједничкој конференцији за новинаре после састанка, Селаковић је поручио да је Србија чврсто опредељена да јача сарадњу и интензивира дијалог у свим областима са Грчком, посебно нагласивши значај принципијелне и узајамне подршке нашим кључним питањима од националног интереса.
„Србија и Грчка су братске државе које веже историјско пријатељство и савезништво, а наше је да данас користимо те везе, како би у ономе што радимо дали најбоље резултате за грађане наших земаља и наше земље у целини“, истакао је Селаковић.
„Што се тиче региона, цео регион мора да гледа у заједничку будућност, а не у прошлост. Морамо се позабавити изазовима који су пред нама. С тим у вези, разговарали смо о многим темама, попут Отвореног Балкана, што је иницијатива која нама звучи интересантно“, навео је министар Дендијас.
Министар Дендијас је, захваљујући на гостопримству, изјавио да о одличним билатералним односима наше две земље довољно говори и чињеница да је ово његова четврта посета Србији.
Грчки шеф дипломатије изјавио је да Грчка цени реформске напоре у Србији, и позива да се са њима настави, баш као и са усклађивањем са спољном политиком ЕУ.
Он је истакао да нам је веома значајна подршка Грчке на нашем европском путу, навевши и да високо ценимо принципијелну позицију и активно заузимање Грчке за наставак проширења ЕУ и интеграцију западног Балкана.
Такође, Селаковић је поручио да Србија остаје доследна у подршци територијалном интегритету Грчке на копну и мору.
Министар је нарочито захвалио Грчкој на подршци територијалном интегритету и суверенитету наше земље, додавши и да је за Србију драгоцена подршка земаља чланица ЕУ које нису признале једнострано проглашену независност „Косова“.
„Министар Дендијас и ја смо се осврнули на дијалог Београда и Приштине и афирмисали смо нашу подршку дијалогу, као једином средству за изналажење одрживог, компромисног, решења“, казао је Селаковић.
На крају, Селаковић је казао да ће се за неколико дана у Солуну опет срести са колегом Дендијасом на Министарском самиту Процеса сарадње у Југоисточној Европи, захваливши Грчкој на труду који улаже током председавања тој иницијативи.
На крају, Дендијас је похвалио сарадњу Србије и Грчке у међународним телима и захвалио на нашој подршци кандидатури Грчке за несталну чланицу Савета безбедности УН.
„Такође, треба да покушамо да градимо регионалну стабилност и просперитет како бисмо унапредили билатералну и регионалну сарадњу. Грчка остаје посвећена даљем јачању билатералних веза са нашим дугогодишњим пријатељем, Србијом. Србија је значајан партнер грчкој пословној заједници. Наш приватни сектор је инвестирао скоро три милијарде евра у Србију, и поносни смо на то што су грчка предузећа креирала 25.000 радних места“, навео је министар, додајући да је Грчка спремна да и даље инвестира у Србију, те да подржава намеру Србије да отвори туристичку канцеларију у Атини, будући да је Грчка једна од најчешћих туристичких дестинација за српске грађане.
„Данас сам овде у оквиру турнеје по западном Балкану, уочи самита Процеса сарадње у Југоисточној Европи, који ће бити одржан у Солуну следеће недеље, који се одржава 20 година након Солунског самита, на коме је покренута Агенда за западни Балкан. Кључна порука коју преносим својим саговорницима је – будућност западног Балкана је у Европској унији“, казао је Дендијас, додавши да  Грчка пружа политичку и техничку подршку Србији како би се што више приближила Европској унији и на крају јој се и придружила. Шеф српске дипломатије подвукао је да регионална стабилност и очување мира немају алтернативу, нарочито у овом тренутку потпуног преструктурирања геополитичке архитектуре Европе и света.
Селаковић је поручио да је Србија отворена за грчке инвеститоре, подсетивши да су од 2001. до 2010. инвеститори из ове земље били други по висини инвестиција у Србији, изневши уверење да ће поново доћи до успостављања ближе сарадње, имајући у виду да је Србија последње три године водећа земља у свету по нивоу страних директних инвестиција по глави становника.
„Заинтересовани смо за јачање сарадње у области енергетике, нарочито када је реч о диверсификацији снабдевања важним енергентима“, навео је министар, рекавши и да смо, након последњег сусрета председника Вучића и грчког премијера Мицотакиса у Александрополису где је отворен ЛНГ терминал, уверени ћемо изградњом интерконектора између Србије и Бугарске у скором периоду и ми доћи до гаса са тог извора.
„Представио сам иницијативу Отворени Балкан, надам се подршци том формату који није само на линији Србија, Албанија, и Северна Македонија, већ су сви са западног Балкана позвани да учествују у њему“, казао је министар, додавши и да верује да ту и Грчка може да нађе своје место.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News