HomeSerbiaНаставак снажне дипломатске активности Србије у УН

Наставак снажне дипломатске активности Србије у УН

Једна од кључних тема разговора је, као и протеклих дана, била борба Србије за заштиту кључних државних и националних интереса када је реч о Косову и Метохији.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић јуче је, током трећег дана боравка на 77. заседању Генералне скупштине УН, имао сусрете са 18 министара иностраних послова.
У наредна два дана, шеф српске дипломатије имаће велики број састанака са министрима спољних послова из свих делова света и потписати више међудржавних споразума. Селаковић је имао прилику и да у седишту УН говори и на министарском састанку Покрета несврстаних земаља, и понови посвећеност Србије вредностима тог покрета и изградњи пријатељства са његовим чланицама.  
Осим тога, министар Селаковић је обавио и велики број краћих разговора са шефовима дипломатија које је срео у УН, а у Сталној мисији Србије угостио је америчког конгресмена Ерика Сволвела и директора Светског економског форума Мирека Душека.
На билатералним састанцима са министрима Украјине, Казахстана, Естоније, Андоре, Сингапура, Бахреина, Мађарске, Барбадоса, Лихтенштајна и Египта, Селаковић је износио конкретне предлоге за унапређење политичких и економских веза, јачање уговорне базе сарадње и размену делегација.
У складу са порукама које је председник Србије Александар Вучић упутио светским лидерима у оквиру генералне дебате у УН, шеф српске дипломатије је саговорницима указао на принципијелне позиције наше земље, засноване на Повељи УН и поштовању територијалног интегритета и суверенитета држава – темељном принципу међународног права. 

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News