HomeSerbiaДачић: Улога Србије ће бити конструктивна и даље

Дачић: Улога Србије ће бити конструктивна и даље

Он је подсетио на изјаву председника Вучића, који је рекао да Србија очекује наставак дијалога а да ће играти конструктивну улогу.      

Како је навео, високи бриселски званичници поновили су оно што је председник Вучић рекао, а то је да смо спремни да радимо на основама и имплементацији овог плана, као и да им је јасно напоменуо шта су црвене линије, а то је чланство Косова у УН, као и формирање заједнице српских општина, што не би требало да буде спорно.                          
“Рекао сам Борељу да сам управо у овој згради где смо имали састанак потписао Бриселски споразум на захтев Кетрин Ештон и свих других међународних фактора, да су они измислили заједницу српских општина и да је десет година након тога за нас апсолутно неприхватљиво да било ко говори о томе да не може да формира ЗСО”, казао је шеф српске дипломатије.        
Наше опредељење је да учинимо све што можемо, водећи рачуна о националним и државним интересима, да наставимо европски пут и усаглашавање политике са политиком ЕУ, изјавио је министар спољних послова и први потредседник Владе Ивица Дачић.
На питање новинара који су следећи кораци у наставку дијалога Београда и Приштине, Дачић је рекао да остаје да се види да ли је могуће да буде формирана заједница српских општина, а то је, како је оценио, питање за Приштину.                      
“То значи да пробамо да све оно о чему се не слажемо, буде речено на такав начин да се не ствара негативан утисак о Европској унији, “ додао је, напомињући да је закључено да у односима са ЕУ треба више говорити о свим предностима, перспективама а ономе што се нашим грађанима заиста нуди.              
Што се тиче међусобних односа, Дачић је прецизирао да је општи закључак да треба да се унапреди оперативна сарадња и указује на позитивни примере односа са ЕУ.            
Извор: ТАНЈУГ
Говорећи о усаглашавању спољне политике са политиком ЕУ, Дачић је поновио да овде није реч о вредносном опредељењу Србије по питању односа Русије и Украјине, “већ о рефлексијама које питање нашег територијалног интегритета и суверенитета има кад је реч о нашој позицији у другим међународним организацијама и институцијама, односно нашим односима са земљама које подржавају став Србије поводом чланства Косова у Уједињеним нацијама, а једна од тих земаља је Русија”.                
“То је оцењено и овде на свим званичним састанцима у ЕУ као позитивна улога и однос Београда, ” поручио је Дачић.    
Он је, након одвојених састанака у Бриселу са шефом европске дипломатије Жосепом Борељом, специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, комесарком за унутрашње послове ЕУ Илвом Јохансон а председавајућим Комитета за спољне послове Европског парламента Дејвидом Мекалистером, поручио да су и Борељ и Лајчак истакли веома конструктивну а одговорну улогу председника Вучића кад је реч о последњим разговорима у Београду о дијалогу Београда и Приштине.        
“И Борељ и Лајчак су истакли одговоран приступ Србије, као и жељу да се у наредном периоду не баве решавањем сваконедељних конфликата који се дешавају на Косову и Метохији, по нашем мишљењу искључиво кривицом Куртија, већ да покушамо да постигнемо договор који би дао чвршће гаранције и омогућио мир и стабилност у региону”, рекао је Дачић.                    
Дачић је навео и да је европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон позитивно оценила усаглашавање визне политике Србије са визном политиком ЕУ, као и да је најавила скори долазак у Београд и сарадњу са Министарством унутрашњих послова.
Како је навео, и даље се веома негативно оцењује “оно што се чује из Приштине”, али, упркос томе, наша улога ће бити конструктивна и даље, нама је потребан мир стабилност и да на такав начин заштитимо националне и државне интересе.            
 

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News