HomeSerbiaДачић: Односи Србије и Турске на историјском максимуму

Дачић: Односи Србије и Турске на историјском максимуму

Навео је да Србија из ЕУ има притисак да се укине безвизни режим са Турском.

Каже да су у питању инфраструктурни пројекти који помажу развоју Србије и њеним регионима и да је ту значајан аутопут за Сарајево.  
Каже да ће Србија наставити да развија са Турском овакву врсту односа и да две земље повезује велики број људи који живе у Турској пореклом из бивше Југославије.  
Истакао је да у политичкој сфери две земље имају добре односе, али и у економској без обзира што нисмо задовољни још, иако имамо историјску размену од скоро 2, 5 милијарде долара, рекао је Дачић а подсетио да су председници поставили средњорочни циљ да се достигне размена а у вредности од пет милијарди.   Сигурно је да је наша економска сарадња у успону и да имамо читав низ инвестиција и да се запошљава велики број људи, додао је Дачић.  
Нагласио је да је позитивно одговорио на молбу Чавушоглуа да се реши проблем председавања у Црноморској економској иницијативи.
Навео је да у сваком случају мора да се спречи ситуација да, како је рекао, ми сви појединачно будемо фактори и учесници у нечему што је проблем, него да смо део решења проблема.
“Личне карте су сада модернизоване и онемогућена је било каква злоупотреба. Остаје да се у нашем парламенту ратификује та допуна потписаног споразума и очекујем да ће то бити веома брзо и да ће то бити актуелно већ за ову туристичку сезону. Српски туристи више долазе у Турску током лета, а турски туристи током целе године долазе у Србију”, рекао је Дачић.    
“Реч је о једном изузетно отвореном и пријатељском односу, односу поверења, који се заснива и на поверењу двојице председника Вучића а Ердогана и нас двојице као министара спољних послова. Почели смо тиме што смо радили на потписивању споразума о укидању виза и споразуму о слободној трговини, још пре више од 10 година. А тада смо имали визију шта треба да радимо нечекајући ЕУ”, рекао је Дачић на заједничкој конференцији за медије.  
“Ми бисмо волели да Турска буде важан фактор регионалне стабилности у нашем региону, а то значи да је наша молба да Турска искористи свој утицај и када је реч о Приштини како бисмо имали конструктиван однос од  Приштине када је реч о примени Бриселског споразума и других раније потписаних споразума, како бисмо уопште могли да разговарамо о неким трајним политичким решењима”, поручио је Дачић.
“Имајући у виду да је Турска везана за ту иницијативу, а у којој су и Русија и Украјина и да је веома тешко председавати, ми смо без обзира што није на нас ред у договору са Русијом прихватили ту иницијативу Турске да ми у ових шест месеци председавамо иницијативом и дамо допринос миру и стабилности у овом региону”, нагласио је Дачић.
“Из ЕУ имамо притисак да се поново уведу визе за турске грађане и ми смо то одбијали, јер сматрамо да то није у нашем интересу, нити интересу Турске, али и читавог региона и Европе а да сви заједно морамо да учинимо напор да се спречи злоупотреба безвизног режима у случају илегалних миграција. И да то нема везе са нашим грађанима и могућношћу да путују у Турску само са личним картама. А тражи се од нас да вратимо визе, што би био један велики корак уназад”, нагласио је Дачић.  
Министар Дачић је пренео на конференцији за медије да је са Чавушоглуом разговарао и о актуелној ситуацији на Балкану.   Он је изјавио да би Србија волела да Турска буде важан фактор стабилности у нашем региону и да је наша молба да Турска искористи свој утицај на Приштину по питању примене Бриселског споразума на Косову а Метохији.
Извор: Танјуг
Подсетио је да треба, након раније постигнутог споразума о укидању виза, српски парламент да ратификује и допуну која ће омогућити да се путује само са личним картама.  
Поручио је да без обзира што можда размишљамо различито о неким питањима, треба да делујемо заједно и развијамо атмосферу међусобног поверења.
“Зато са радошћу потврђујем да ћемо председник Вучић и ја учествовати овде на свим форумима који се организују. Очекујемо и посете нашем региону и министара и председника Турске. Имаћемо успешан наставак сарадње а у наредном периоду. Наши односи су на веома високом нивоу и хвала свима који су томе допринели, а у највећој мери председници Ердоган а Вучић”, рекао је Дачић.
“Постоји и присуство финансијског капитала, банке и развојне агенције, а ради се а на развоју наших културних и образовних односа, као и у области спорта, науке и друго. Зато је веома важно да имамо сталне контакте и да редовно анализирамо чекирање шта је урађено”, додао је он.  
Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас у Анкари, након састанка са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом, да су билатерални односи две земље на историјском максимуму, као и да су Србија и Турска имале трговинску размену од скоро 2, 5 милијарди долара, а да је циљ да она достигне пет милијарди.
“Залажемо се за поштовање територијалног интегритета и суверенитета. Нисмо се придружили санкцијама против Русије због наших државних и националних интереса, али и економске сарадње са Русијом, као и због питања КиМ, јер нас Русија подржава по том питању. Било би некоректно и штетно да уведемо санкције, али то не значи да нећемо рећи јасно да не подржавамо нарушавање територијалног интегритета Украјине”, казао је Дачић.  
Када питају ко су ти људи и шта су, кажемо – све су то наши људи, истакао је Дачић и додао да у Турској живи на стотине хиљада људи са простора бивше Југославије.   Србија и Турска желе да буду конструктивни у међународним односима а да не буду на било чијој страни, поручио је Дачић.  

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News