HomeSerbiaДачић и Хил потписали Меморандум о разумевању између Стејт департмента и МСП

Дачић и Хил потписали Меморандум о разумевању између Стејт департмента и МСП

Хил је изразио задовољство потписивањем Меморандума о разумевању око упостављања једног официра за везу, позиција за српског дипломату који би радио у Стејт Департменту.

Извор/Фото: Танјуг/МСП
“Тај аранжман видимо као још једну прилику за унапређење билатерланих односа и боље разумевање спољно политичких служби. Реч је о привременом распоређивању официра за везу нашег министарства у одговарајућу дирекцију Стејт департмента”, објаснио је Дачић.
“Очигледно је да постоји много ствари које треба да се ураде у свету око питања која су веома важна како за Србију тако и за САД”, рекао је Хил и поменуо руску агресију и повратак мира у Украјину.
Он је рекао да је задовољан и нивоом економске сарадње са САД која је, каже, прешла милијарду долара и захвалио Хилу што је изнео оцене које могу да постакну инвеститоре за долазак у Србију.
Дачић је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да Србија сматра да треба повећати интензитет међусобних контаката са САД, а самим тим и посета, како у Вашингтону, тако и у Београду.
“Мислимо да је ово права прилика да се наша министарства приближе и да боље упознамо наше дипломате. Мислим да Србија има традицију добрих дипломата”, рекао је Хил.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил потписали су данас у Београду Меморандум о разумевању између Стејт департмента а Министарства спољних послова Србије.
Говорећи о Меморандуму о разумевању, објаснио да ће се на тај начин успоставити сарадња између два министарства када је реч о размени запослених.
Он је рекао да је са Дачићем разговарао о различитим питањима са којима се суочавају и изразио задовољство због тога што постоји заједничко виђење проблема.
“Ми поздрављамо што државни саветник (Стејт департмента Дерек) Шоле долази у Србију, ако сам добро разумео twelve. јануара. Наравно, радовали бисмо се и посети државног секретара Ентонија Блинкена. Тиме би било потврђено опредељење актуелне америчке администрације за развијање партнерских односа”, рекао је Дачић.
“Од великог је значаја да је више од 30. 000 радника запослено у америчким компанијама у Србији”, рекао је Дачић.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News