HomeSerbiaБерлин: Књижевно вече посвећено Лази Лазаревићу

Берлин: Књижевно вече посвећено Лази Лазаревићу

Овај догађај организован је са циљем да се његово дело представи широј публици након постављања спомен-плоче у Шумановој улици у центру Берлина, на згради где је живео од 1872. до 1879. године,  током студија медицине на Универзитету Фридрих Вилхелм. 

Др Весна Цидилко, слависта и професор у пензији Хумболт универзитета, и проф. Гордана Илић-Марковић са Института за славистику Универзитета у Бечу говориле су о животу и раду Лазе Лазаравића, као и о перцепцији његовог дела у Немачкој, док су њихови студенти читали одломке из најпознатијих Лазаревићевих дела на српском и немачком језику. Овом приликом, први пут је представљен  превод чувене приповетке „Швабица“, која до сада није била преведена на немачки језик, а превод су сачинили проф. Гордана Илић-Марковић и студенти Института за славистику Универзитета у Бечу.
Гостима су се обратили и Вулф фон Молтке, власник зграде на којој је постављена спомен плоча Лази Лазаревићу, као и Милан Чобанов, председник Централног савета Срба, који је говорио о плановима за организацију изложбе о Лази Лазаревићу и другим знаменитим Србима.
Скупу су присуствовали гости из немачких институција, културних и академских кругова, слависти, студенти српског језика, као и представници дијаспоре и медија.
Након званичног програма приређен је и пригодан коктел.
Поздрављајући госте, амбасадорка Републике Србије у Берлину Снежана Јанковић говорила је о великом доприносу Лазе Лазаревића као зачетника реализма у српској књижевности, али и о трагу који је оставио у медицини. Истакла је да смо данас,  140 година након његовог боравка у  Берлину, поносни што славимо његово дело и његову хуманост, осветљавајући на тај начин и богату традицију културно-просветних веза између Србије и Немачке.
У Амбасади Републике Србије у Берлину одржано је књижевно вече посвећено нашем чувеном писцу и лекару Лази Лазаревићу.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News