- Advertisement -
HomeSerbiaЈереван: Вече културе и српског документарног филма на Међународном фестивалу документарног филма...

Јереван: Вече културе и српског документарног филма на Међународном фестивалу документарног филма „Дрво кајсије“ у Уђану

У оквиру 8. Међународног фестивала документарног филма „Дрво кајсије“ у Уђану је oдржан посебан програм посвећен српском документарном филму и култури.

Овим поводом је у Јерменији, на позив организатора фестивала и чувеног јерменског режисера Гарегина Закојана, и уз значајну подршку Министарства културе и информисања,  Министарства спољних послова и Амбасаде Републике Србије у Јеревану, боравила делегација из Србије.
Догађају је присустовао велики број гостију, представника дипломатског кора и јерменских институција, српске дијаспоре, филмофила и пријатеља Србије.
Током програма посвећеног Србији, приказано је осам кратких документарних филмова, од 1962. године до савременог доба, одржан је краћи концерт српске традиционалне музике, као и коктел у организацији Амбасаде Србије у Јеревану.
Гости из Србије су током боравка у Јерменији посетили Амбасаду Србије у Јеревану, где су са амбасадорком разменили информације и идеје за будућу сарадњу Србије и Јерменије на плану културе.
Амбасадорка Панајотовић Цветковић је поздравила госте, представила учеснике из Србије и говорила о значају оваквих догађаја, односно ретроспективе српског документарног филма за приближавање култура и пријатељских народа две земље.
Делегацију су чинили драматург, режисер и историчар филма Божидар Зечевић, режисер Маја Новаковић, чији је филм „А сад се спушта вече“ приказан у оквиру редовног програма фестивала, етнолог-антрополог из Етнографског музеја и извршни директор Међународног фестивала етнолошког филма у Београду Саша Срећковић, уметница Симонида Станковић, истраживач Маша Вукановић из Завода за проучавање културног развитка, као и филолог и преводилац Карина Авагјан.
У свом говору Гарегин Закојан је Српско вече назвао својеврсним „фестивалом унутар фестивала“, будући да је први пут цео фестивалски дан био посвећен једној земљи. Он се осврнуо на досадашњу богату филмску сарадњу са Србијом и представио планове за будуће повезивање фестивала документарног филма у Београду, Јеревану и Техерану.

Source

Stay Connected
251FansLike
424FollowersFollow
Must Read
Related News