HomeSerbiaШвалмштат: Генерални конзул Радовановић посетио спомен-музеј бившег нацистичког радног логора „Цигенхајн“

Швалмштат: Генерални конзул Радовановић посетио спомен-музеј бившег нацистичког радног логора „Цигенхајн“

Генерални конзул Републике Србије у Франкфурту Бранко Радовановић и старешина парохије Српске православне цркве у Франкфурту протојереј-ставрофор Симон Туркић посетили су спомен-музеј бившег нацистичког радног логора „Цигенхајн“ надомак града Швалмштата у немачкој покрајини Хесен, где је током Другог светског рата било заточено 3139 Срба.

Том приликом разговарали су са директорком овог музеја Карин Брандеса, а након обиласка изложене поставке и дигиталног архива, посетили су и војничко гробље где почива непознат број српских ратних заробљеника из овог логорског комплеса. 
Након обиласка овог стратишта, делегација је обишла и Музеј радних логора у Штадталендорфу, где је у разговору са управником ове установе, доктором Јергом Пробстом, констатовано да је потребно омогућити размену архивске грађе између војних и историјских архива Републике Србије и горе наведене установе, како би се прикупили сви расположиви подаци о судбини Срба који су били заточени у радним логорима широм покрајине Хесен.
У разговору са директорком Брандес договорено је да Генерални конзулат у Франкфурту и Црквена општина Српске православне цркве у Франкфурту подигну спомен-обележје на месту где су сахрањени Срби. Српска заједница у Хесену намерава да на Дан победе над фашизмом, 9. маја 2023. године, обележи страдање Срба у радним логорима на овом простору полагањем венаца на новом спомен обележју.

Source

Stay Connected
250FansLike
304FollowersFollow
Must Read
Related News