HomeSerbiaФуђиен: Амбасадорка Стефановић на 22. Mеђународном кинеском сајму инвестиција и трговинe 2022

Фуђиен: Амбасадорка Стефановић на 22. Mеђународном кинеском сајму инвестиција и трговинe 2022

Уз презентацију извозних могућности Србије, наглашен је и значај иницијативе „Отворени Балкан“, којом се, уз успостављање директног лета између Београда и Пекинга, као и очекиваног Споразума о слободној трговини Србије и Кине, отварају бројне могућности за унапређење трговинске сарадње Кине са Србијом.

Током посете Сјамену, амбасадорка је учествовала на заједничком састанку групе амбасадора у Кини са гувернером провинције Фуђиен Џаом Лонгом, као и заједничкој вечери, коју је гувернер приредио у част отварања овог сајма. Током разговора потврђена је обострана спремност за даље интензивирање укупне сарадње између Србије и ове кинеске провинције и упућен позив гувернеру Џаоу да посети Србију.
Амбасадорка Стефановић и економска саветница Стојаковић су, такође, посетиле и штанд Србије на CIFIT, на коме су била изложена вина и прехрамбени производи, који се увозе из Србије.
Амбасадорка Стефановић је имала састанак са чланом Сталног комитета Комунистичке партије Кине Сјамена задуженим за спољне послове Лијем Веихуом. На састанку су размењена мишљења о интензивирању друштвених контаката, јачању образовне, културне и економске, посебно инвестиционе сарадње Сјамена и Србије.
Овај сајам једна је од најзначајнијих манифестација у области инвестиција на свету, а одржан је у организацији Министарства трговине НР Кине, Владе Провинције Фуђиен и Канцеларије за спољне послове Сјамена.
Поред учешћа на овом реномираном сајму, амбасадорка је посетила и округ Шангханг, седиште компаније „Зиђин“ и истоимени рудник бакра. Током посете округу Шангханг, амбасадорка Стефановић састала се са секретаром Комунистичке партије Кине тог округа Вангом Боом, а састанку су присуствовали и лидери комапније „Зиђин“, укључујући и генералног директора Зоуа Лаичанга. Саговорници су истакли обострани интерес за даљи развој сарадње Србије са поменутим округом, као и компанијом „Зиђин“.
На позив организатора, амбасадорка је имала уводни говор на отварању 1. Гулангју форума о инвестицијама, који је организован 8. септембра, у оквиру CIFIT, на коме су, поред заменика гувернера Фуђиен провинције, учествовали и градоначелник Сјамена, помоћник министра трговине Кине Гуo Тингтинг, представници бројних институција провинције и кинеске централне владе, кинески привредници, амбасадори из Пекинга и др.
Амбасадорка Стефановић је одржала и уводни говор на отварању  форума „Сарадња Кине (Фуђиен провинције) и Србије у области економије и иновација“, на коме су учествовали заменик гувернера Фуђиен провинције Канг Тао, представници Владе Фуђиен провинције, Владе општине Лонгјен, као и лидери компаније „Зиђин“ и амбасадор Кине у Србији Чен Бо.
Амбасадорка Републике Србије у Пекингу Маја Стефановић и економска саветница Миланка Стојаковић учествовале су на 22. Mеђународном кинеском сајму инвестиција и трговинe 2022 (22nd China International Fair of Investment and Trade 2022 – CIFIT) одржаном од 6. до 10. септембра у провинцији Фуђиен.
На маргинама 22. међународног кинеског сајма инвестиција и трговина 2022, амбасадорка Стефановић се обратила и на презентацији вина и прехрамбених производа из Србије, која је организована у сарадњи представника Привредне коморе Србије у Шангају и Канцеларије за спољне послове Сјамена, а којој су присуствовали представници бројних кинеских институција (представници Владе провинције Фуђиен, Кинески савет за промоцију међународне трговине, Канцеларија за спољне послове Сјамена и др), потенцијални увозници и др.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News