HomeSerbiaТренто: Изложба посвећена српским заробљеницима у Првом светском рату

Тренто: Изложба посвећена српским заробљеницима у Првом светском рату

Указујући на вишевековно пријатељство и сарадњу Србије и Италије, проф. др Кисић је Републици Италији захвалила на поштовању према Републици Србији и српском народу, а представницима Трента, Роверета и Кастелана на прилици да се Срби у том делу Италије сећају славних сународника и да им одају почаст.

„Данас је овде право место и да се сетимо ондашњих хуманих поступака и солидарности цивилног становништва Трентина, које је, упркос одредбама тадашњих власти, ратним заробљеницима делило обућу, одећу и храну, у чему су и сами оскудевали. Солидарност је побеђивала силу“, навела је Кисић.  
Отварању изложбе у Тренту присуствовали су генерални конзули Републике Србије у Трсту и Милану Ивана Стојиљковић и Радмила Селаковић, Срби који живе у овом делу Италије, представници града Тренто и општина Роверето и Кастелано.
Генерални конзул Републике Србије у Трсту Ивана Стојиљковић рекла је на отварању изложбе да се тиме одаје почаст не само храбрим војницима, већ и цивилима и бројним ратним заробљеницима, који су били пдвргнути тешком раду и условима живота. „Многи од њих почивају овде и зато данас откривамо спомен плочу како бисмо се сећали великог пријатељства и херојства, са циљем да очувамо мир за нашу децу“, навела је Стојиљковић.
Србија се са великим поносом сећа победе у Првом светском рату и доприноса своје војске у тој победи, као и свих жртава, које су свој живот дале за слободу и мир, поручила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић у Тренту, у Италији, на отварању изложбе „Цивили, војници и заробљеници у замку Кастелано у Великом рату“.
Министарка Кисић је истакла да је Србија победу у Великом рату најскупље платила изгубивши скоро трећину становништва, да те ране и данас боле и да зато сви Срби, ма где живели и колико далеко били од своје отаџбине, носе дубоко у срцу сећање на све жртве које су пале током Великог рата.
„Заувек ћемо памтити њихова славна и херојска дела, која су симбол борбе за слободу, јунаштво, храброст и пожртвованост за своју отаџбину и свој народ. Ти идеали су путоказ садашњим и будућим генерацијама да цене мир, слободу и просперитет и да се за те идеале бескомпромисно боре, свуда и увек“, нагласила је Кисић.
Изложба је одржана у оквиру трентинско-српске историјске комеморације у знак сећања на стотине српских заробљеника који су погинули у Првом светском рату у овом делу Италије, а касније у току дана министарка Кисић ће на гробљу у Роверету открити спомен плочу страдалим српским војницима.
Извор: www.minrzs.gov.rs 

Source

Stay Connected
250FansLike
211FollowersFollow
Must Read
Related News