HomeSerbiaТокио: Постхумно уручен орден Републике Србије на ленти бившем премијеру Јапана Шинзу...

Токио: Постхумно уручен орден Републике Србије на ленти бившем премијеру Јапана Шинзу Абеу

Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач уручила је Акие Абе, удовици бившег премијера Јапана Шинза Абеа, орден Републике Србије на ленти којим је председник Србије Александар Вучић одликовао њеног супруга 28. јуна 2022. године.

Нагласила је да је Србија препознала и осетила његов драгоцени допринос продубљивању билатералних односа. У знак захвалности, Шинзо Абе је постао највише одликовани држављанин Јапана од стране Републике Србије.
Изразила је жаљење што Абеу није лично уручено високо одличје и истакла да Шинзо Абе остаје да вечно живи у нашим сећањима и срцима.
 
Церемонији уручења ордена присуствовали су и шеф Секретаријата Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија Минору Киући и директор Одељења за централну у југоисточну Европу у Министарству иностраних послова Јапана Норифуми Кондо.
Подсетила је на значај његове посете Србији, која је донела нове иницијативе усмерене ка просперитету Србије и нашег региона. Јапан данас заузима високо место на листи страних инвеститора у нашој земљи, што је једна од Абеових заслуга, рекла је амбасадорка Ковач.
Амбасадорка је, током церемоније одржане у Амбасади, поручила да, четири месеца и десет дана од трагичног убиства бившег премијера Абеа које је променило Јапан, Србија жели да пружи топлу руку утехе и да поручи да је његов живот оставио дубоке и неизбрисиве трагове и у нашој земљи.
 
Истакла је да су пријатељство између Србије и Јапана дуго 140 година, које обележавамо ове године, изградили и развили бројни појединци, који су имали визију, храброст и одлучност, а да је Шинзо Абе био управо један од њих.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News