- Advertisement -
HomeSerbiaТокио: Амбасадорка Ковач одржала предавање у оквиру манифестације „Недеља посвећена Србији“ на...

Токио: Амбасадорка Ковач одржала предавање у оквиру манифестације „Недеља посвећена Србији“ на Универзитету Сеиђо

Предавању је претходио састанак са председником ове образовне установе Јошијукијем Сугимотом, на тему потенцијалне сарадње са универзитетима у Србији и програмима размене студената.

Презентације о Србији одржали су и проф. Муцуми Кишијама, који је, у склопу академске размене, током својих студија боравио у Београду, и уметница Акико Кога, бивша студенткиња Универзитета Сеиђо и један од оснивача портала Моја Србија на јапанском језику.
Током обиласка кампуса, амбасадорки Ковач предочена је информација да је оснивач Универзитета Масатаро Савајанаги, који је био важна личност у јапанском образовном систему, посетио Београд током 1902. и 1903. године, као једину престоницу у источном делу Европе. Саванајаги је током своје европске турнеје прикупљао информације o образовним методама у другим земљама.
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач одржала је предавање на Универзитету Сеиђо у Токију у оквиру манифестације „Недеља посвећена Србији“ поводом јубилеја 140 година пријатељства Србије и Јапана.
Предавању је присуствовао и председник Сугимото заједно са неколико професора овог Универзитета, професори других образовних установа, као и заинтересовани грађани.
Универзитет је организовао и „Српски кутак“ у студентском салону, где ће током целе недеље бити изложени неки од експоната из колекције Амбасаде Србије, међу којима су копија јапанског превода писма краља Милана I Обреновића упућеног цару Меиђију 1882. године и предмети народне радиности.
Током предавања, које је одржано у хибридном формату, амбасадорка Ковач говорила је о историји и култури Србије и детаљно представила билатералне односе Србије и Јапана. Посебан сегмент био је посвећен теми родне равноправности у Србији и правном оквиру који регулише ову област, као и овом питању на глобалном нивоу.
 
Студенти су додатно показали интересовање за стандарде и напредак који је Србија остварила у области родне равноправности и унапређења права жена, нарочито у вези са обављањем извршних функција у јавном и приватном сектору, као и за утицај пандемије корона вируса на положај жена.

Source

Stay Connected
251FansLike
442FollowersFollow
Must Read
Related News