HomeSerbiaТАНЈУГ - Дачић: Према најавама, Чешка неће ставити захтев Косова у процедуру

ТАНЈУГ – Дачић: Према најавама, Чешка неће ставити захтев Косова у процедуру

“На крају крајева о томе се мора донети одлука консензусом што у овом тренутку неће бити, јер има пет земаља, укључујући и Грчку, које нису признале Косово, а имајући у виду и став Мађарске која без обзира што је признала Косово, не гласа за Косово на међународним форумима”, истакао је Дачић.  

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да према информацијама којима тренутно располаже Чешка до краја свог председавања ЕУ неће ставити у процедуру захтев тзв. Косова за чланство у ЕУ, већ ће само о његовом пријему обавестити чланице.
“Све је пребачено за следећу годину. Ирска тај посао није хтела да завршава за време свог мандата. Сада је Исланд на реду. Предстоје нам разговори. С обзиром да Исланд одржава Самит земаља чланица Савета Европе није им у интересу да подгревају разне проблеме. Њима је у интересу да то прође у неком сагласју. Зато је наше очекивање да та тема неће бити брзо на дневном реду”, рекао је Дачић.  
Истакао је да Приштина крши и Брислески и Вашингтонски споразум а нагласио да ће Србија и даље радити са земљама које не признају тзв. Косово да остану при том ставу, а са онима које су га признале да тај став промене у смислу повлачења признаја.  
“Чешка је примила апликацију, а по најавама, како данас стоје ствари, на седници која би требало да буде ове недеље, они ће само информисати да су примили апликацију и неће је стављати даље у процедуру”, рекао је Дачић у изјави новинарима после састанка са грчким колегом Николасом Дандијасом.  
Додао је да ће се тим питањем бавити следећи председавајући, а то је Шведска која од Нове године преузима ту улогу.  
На питање Тањуга о најави председника Србије да ће јавност ускоро обавестити које су земље повукле признање тзв. Косова, Дачић је казао да ће то бити у једном тренутку.  
Казао је да је од грчког министра спољних послова чуо да ће њихови ставови по питању Косова и Метохије остати принципијелни, што би значило да Грчка даје подршку очувању територијалног интегритета суверенитета Републике Србије.  
Извор: Танјуг
“Оно што је сигурно има 27 земаља које су повукле признање Косова, за 18 земаља се зна које су, за девет земаља ћемо видети када ће се одлука донети да саопштимо које су то земље”, навео је Дачић.  
Додао је да Србији остаје и престоји и даље тешка борба у Савету Европе.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News