HomeSerbiaТАНЈУГ - Дачић: Настављамо борбу за одбрану територијалног интегритета и у 2023.

ТАНЈУГ – Дачић: Настављамо борбу за одбрану територијалног интегритета и у 2023.

„Нажалост, то је тема којом ћемо се бавити и у наредном периоду. Kажем, нажалост, зато што ћемо сигурно бити суочени са наставком притисака, двоструких стандарда, уцена, тако да и други циљеви које имамо као што су европске интеграције или успостављање што бољих односа са неким значајним земљама на међународној политичкој сцени ће несумњиво бити условљени и током дијалога са Приштином”, оценио је Дачић.

Kако даље објашњава, Kурти жели протеривањем Срба са KиМ да реши и опште питање Kосова, односно да дође до решења које би подразумевало међународно признање.
Он је рекао да је жеља за ову годину да завлада мир на ратишту у Украјини које је узроковало тектонске поремећаје на политичкој, економској и енергетској сцени.
Извор: Танјуг
Дачић је рекао да је тешко говорити о плановима када у нашој земљи све почиње и завршава се са темом територијалног интегритета и суверенитета, па су самим тим и планови такви да се обезбеди што боља основа да можемо да заштитимо наше националне а државне интересе и у 2023. години.
,, У том смислу, све оно што се може очекивати у 2023. и који су највећи изазови су сведени на ту једну тему, тему из које све друго проистиче, и европске интеграције и односи са суседима и односи са великим силама”, објаснио је Дачић.
Тешка дипломатска и политичка борба везана за одбрану нашег територијалног интегритета и суверенитета ће се наставити и у новој години, каже за Танјуг министар спољних послова Ивица Дачић.
,, Надали смо се и надамо се да ће међународна заједница схватити да је највећи фактор нестабилности и највећа претња миру и стабилности у региону Аљбин Kурти, односно политика Приштине, политика неиспуњавања ниједног међународног споразума од резолуције СБ УН 1244, па до Бриселског и  Вашингтонског споразума”, рекао је Дачић.
На тај начин ће се, наводи Дачић, створити другачији услови за решавање неких других питања који су ближи, а то је питање европских интеграција, смањивање евентуалних притисака на Србију, као и двоструких стандарда када гледамо територијални интегритет Украјине и територијални интегритет Србије.
,, Желели бисмо да ви новинари имате што мање посла у новој години, односно да имате што мање лоших тема за грађане, а да би то било тако, то је задатак и за нас који се бавимо политиком”, рекао је Дачић.
 
Дачић је рекао да једнострани потези премијера привремених приштинских институција Аљбина Kуртија доводе сваке недеље до нове теме за ескалацију сукоба на KиМ, оцењујући да је то покушај да се проблем Kосова реши пречицом, односно путем примене силе и принципа,, блицкрига”.
Дачић је поручио да ће политика државног руководства Србије бити усмерена ка будућности и европској перспективи, али уз заштиту националних и дражавних интереса.
Он је навео да ће Србија уложити максималне напоре да буде дијалога и мира, али ће, наравно, како каже, свим силама бранити а животе и опстанак српског народа на KиМ.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News