HomeSerbiaТАНЈУГ - Дачић: Елиминација узрока доводи до деескалације на KиМ

ТАНЈУГ – Дачић: Елиминација узрока доводи до деескалације на KиМ

То је, како је рекао, узрок свега што се дешава, укључујући и барикаде које, каже, нису постављене да се омете саобраћај, већ су део политичког протеста због неиспуњавања и нарушавања тог споразума.

Одговарајући на питање шта ће даље уследити имајући у виду да је Kурти изјавио да уклањање барикада не може да прође без жртава, Дачић је казао да су сва дешавања на KиМ последица непоштовања Бриселског споразума.
Извор: Танјуг
Он је истакао да Срби не желе да буду део инцидената, већ део мирног решења.
Дачић је подвукао да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти у овом тренутку највећа претња за мир и стабилност, јер изазива појединачне инициденте.
,, Не можете, док се хапсе Срби и док се одбија спровођење споразума, да се говори о новом споразуму”, рекао је Дачић новинарима у Министарству спољних послова, после састанка са министарком спољних послова Словеније Тањом Фајон.
Дачић је истакао да је јасно шта су Срби на KиМ тражили а шта је услов да се дође до решења проблема, а то је да се престане са повлачењем једностраних потеза, како би се наставило са озбиљним дијалогом, да се пусте ухапшени Срби, да нема тајних спискова за хапшење.
Подсетио је да Србима на KиМ није било омогућено да гласају на референдуму, да гласају на изборима, те да је на север KиМ послата косовска полиција што је супротно договору из Брисела.
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да елиминација узрока последњих догађаја на Kосову а Метохији може да доведе до деескалације ситуације на KиМ.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News