HomeSerbiaСтаровић: Kомпромисно решење далеко, предупредити пожар који Kурти покушава да потпали

Старовић: Kомпромисно решење далеко, предупредити пожар који Kурти покушава да потпали

“То јесу добре и умирујуће поруке. Желим да верујем да ће и реалност и редослед потеза европских посредника и америчких партнера пратити ту врсту порука на делатном плану. Онеспокојава што ништа слично не можемо да чујемо у Приштини”, рекао је Старовић и навео да представници привремених институција власти у Приштини најављују да ће од 1. септембра почети да спроводе једностране мере. 

Према његовим речима, онеспокојава што на терену видимо милитаризоване моноетничке специјализоване јединице Приштине које вршљају на северу KиМ, игноришући Бриселски споразум и постојање локалне интегрисане полиције на северу KиМ.
Старовић је навео да смо далеко од одрживог политичког компромисног решења и да нисмо у ситуацији да се бавимо суштинским питањима нормализације док имамо потенцијал за ескалацију на терену због једностраних потеза Приштине. 
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је да не може бити суштинског напретка у дијалогу Београда и Приштине без формирања Заједнице српских општина, о чему је говорио и специјални амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар када је рекао да се ЗСО мора формирати.
Старовић је навео да је ситуација на северу KиМ и даље веома крхка, али да се може чути та врста свесно умирујућих порука Ескобара и Лајчака да не сме бити говора о нарушавању мира и стабилности, да се противе једностраним мерама, а да Срби на KиМ не могу бити третирани као странци и оптерећени додатним административним процедурама. 
“Никаквог одрживог политичког решења не може бити без реализације Првог оквирног споразума из Брисела. Да бисмо имали нови споразум или свеобухватно правно обавезујући споразум, неопходан предуслов је да се Први споразум у потпуности спроведе. Сличне поруке смо чули и од Ескобара”, рекао је Старовић гостујући на Радио-телевизији Србије. 
“И председник Вучић је говорио о томе, можемо имати проблем чак и ако 1. септембра у најбољем сценарију прође мирно, ако не буде покушаја издавања докумената Србима на KиМ, можемо имати потенцијал за ескалацију и наредног дана, и другог, трећег и четвртог дана”, каже Старовић. 
Према његовим речима, то питање је Аљбин Kурти нажалост успео да одложи спровођењем једностраних мера и покушајима њихове насилне примене. 
Према његовим речима, оно што је неопходно, и са чиме се носи председник Александар Вучић и Влада Србије, јесте како да сачувамо мир и стабилност, али и сигурност Срба на Kосову и Метохији. 
“Иза тога долазе сва она политичка питања која су део процеса нормализације. Мора се предупредити пожар који је припремио Kурти и који покушава да потпали у последњих годину дана. Добро је што су и међународни посредници и партнери схватили колика опасност прети од Kуртија и верујем да су серијом састанака у Приштини, Митровици и Београду то негде имали као главну мисију да предупреде тај пожар који би могао настати и да се сачувају мир и стабилност. Желим да верујем да је то била кључна садржина коју су пренели на три места”, рекао је Старовић. 

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News