HomeSerbiaСтаровић: Председник Вучић ће у Њујорку доследно бранити државне и националне интересе

Старовић: Председник Вучић ће у Њујорку доследно бранити државне и националне интересе

„Председник Вучић и министар спољних послова Никола Селаковић отпутовали су већ у Њујорк, њима се прикључио и амбасадор Србије у САД Марко Ђурић. Већ почињу од данас са читавим низом састанака, ради се о више десетина билатералних сусрета. Ако погледамо десетак година уназад, никада није било веће интересовање за сусрете са председником Србије и члановима наше делегације. Наредна седмица биће интензивна, укључујући и обраћање председника Вучића на ГС УН, које се очекује у среду поподне, 21. септембра“, навео је Старовић. 

Старовић је, гостујући на Радио-телевизији Србије, рекао да, у недељи у којој заседа Генерална скупштина УН, Њујорк постаје жаришна тачка светске дипломатије и да је Србија у Њујорку присутна на највишем нивоу. 
„Свима је јасно да се својих позиција не можемо одрећи и нећемо одступити од наших врховних националних и државних интереса и да ћемо доследно штити међународно јавно право. Мало је држава које имају ту врсту принципијелног става. Многи од наших партнера имају став који се некада граничи са лицемерјем где подржавају принципе међународног јавног права, попут поштовања независности и територијалног интегритета када се ради о рецимо о Украјини, али су били спремни да то прекрше на примеру Републике Србије. Ми ћемо се држати онога што представља нашу политику. Сигуран сам да ће председник Вучић то чинити на набољи начин, као и до сада“, рекао је Старовић.
Према његовим речима, сасвим је јасно да су бројне државе на свету заинтересоване да чују ставове Србије, уважавајући чињеницу да је Србија међу ретким државама која на један доследан начин следи курс суверене спољне политике. 
„Нажалост, мало је држава на свету које су у позицији да потпуно независно и суверено дефинишу своје спољнополитичке приоритете и да их после тога у пракси следе, а Србија је међу њима. Стога је жеља да се чују ставови Србије по најважнијим регионалним и светским темама“, каже Старовић. 
Kако је навео, свако зна, када је у питању Србија, који су то принципи којима се водимо и шта се од нас може очекивати. 
Према његовим речима, Генерална скупштина УН одржава се у атмосфери највећег рата на европском континенту након 1945. године. 
„Ратне трубе се чују са многих других меридијана, ситуација је и те како стресна. У таквим околностима имамо почетак заседања Генералне скупштине УН, то ће утицати на атмосферу и тон који ће обележити заседање. На нама је да, у нимало захвалним околностима, на прави начин заштитимо интересе Србије“, нагласио је Старовић.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је да председник Србије Александар Вучић на сваком месту заиста доследно брани државне и националне интересе и да је потпуно сигуран да ће на заседању Генералне скупштине УН говорити о принципијелним позицијама Србије, потреби очувања основних постулата међународног права и о свему што чини нашу спољну политику принципијелном, конструктивном и предвидивом.

Source

Stay Connected
251FansLike
419FollowersFollow
Must Read
Related News