HomeSerbiaСтаровић: Односи Србије и Турске кичма стабилности у региону

Старовић: Односи Србије и Турске кичма стабилности у региону

Старовић је рекао да је Турска је један од 10 најважнијих спољнотрговинских партнера Србије и значајан инвеститор, као и да у Србији послује 1.300 турских компанија које запошљавају око 10.000 радника.

“Уз подршку Мађарске, Турске и Грчке, уз снажну подршку и САД, верујем да се полако стварају услови да иницијатива заживи у пуном капацитету”, каже Старовић, и додаје да ће иницијатива дати праве ефекте у остваривању раста од седам одсто годишње ако је буду чиниле пет држава, односно шест партнера.
Државни секретар у Министарству спољних послова је истакао и јасну и директну подршку Турске иницијативи “Отворени Балкан”.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је да односи Србије и Турске представљају кичму стабилности у региону, а да се наша добра економска сарадња прелива и на област политике.
Старовић је, гостујући на Радио-телевизији Србије, рекао да Србија и Турска раде на очувању мира и стабилности и да Турској није у интересу дестабилизација региона која би могла да угрози бројне турске инвестиције у Србији.
Говорећи о конструктивној улози Турске, Старовић је подсетио на важан споразум из јуна ове године који се односи на договор о Мапи пута за реализацију енергетског споразума везан за снабдевање струјом севера Kосова и Метохије.
“У Анкари је сазрела свест да дугорочне интересе не могу остварити кроз сукоб са Србијом, већ да је потребна прагматична и конструктивна сарадња са Србијом и да то доноси  резултате”, каже Старовић, и наглашава да стоји констатација председника Србије Александра Вучића о златном добу односа Србије и Турске, о чему је говорио током посете председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана Београду.
Старовић је говорио о бројним заједничким инвестицијама Србије и Турске, наводећи ауто-пут Београд-Сарајево и регионални пут Нови Пазар-Тутин, али и о сарадњи у области војне индустрије, као и о значају Турске као транзитне земље за допремање гаса и набавку струје.
“Нема више оних изјава председника Ердогана које смо имали у Призрену 2014. године, ‘Kосово је Турска, Турска је Kосово’. Већ неколико година уназад тај приступ је далеко боље балансиран. Турска политика говори о потреби за некаквим компромисом, решењем које ће бити прихватљиво за обе стране. Председник Ердоган је говорио о томе да је за Турску неприхватљиво формирање било какве ‘велике Албаније’ и то јесу поруке које су веома корисне”, рекао је Старовић.
“Један део тих разговора о усаглашавању мапе пута је вођен управо на територији Турске, уз једну конструктивну улогу и турске државе и турских електроенергетских компанија. Показало се у пракси да Турска такође може дати свој конструктивни допринос и то је нешто што морамо поздравити”, навео је Старовић.
“Без учешћа Турске и турских компанија не бисмо могли да убрзано радимо на ауто-путу Београд-Сарајево. То јесте видљив плод сарадње Турске и Србије”, навео је Старовић, и додао да Турска има своје интересе на Балканском полуострву, али да кроз развој економске сарадње политичко присусуство Турске каналишемо на позитиван начин.
На питање о ставу Турске о Kосову и Метохији, Старовић је рекао да не можемо да се заваравамо и подсетио да је Турска од 2008. била једна од најснажнијих спонзора тзв. независности „Kосова“, али да у поседњих шест година сведочимо одређеним корекцијама у приступу званичне Анкаре.
Старовић је нагласио да је јуче потписано седам значајних споразума са Турском, а да је један од најважнији онај који се односи на путовање грађана Србије у Турску само са личним картама, као и грађана Турске у Србију, а за који наводи да ће ступити на снагу током наредне године.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News