HomeSerbiaСтаровић: Многима се није свидео одраз у огледалу које је председник Вучић...

Старовић: Многима се није свидео одраз у огледалу које је председник Вучић поставио у УН

„Били смо у праву када смо још од 2008. указивали да једнострано проглашење независности тзв. Kосова не може бти третирано као јединствен случај и да ће се други на тај случај позивати“, рекао је Старовић и навео да о исправности става Србије сведочи и велики успех кампање отпризнања од 2017. године, од када се чак 26 држава одлучило да повуче раније донете одлуке о признању једнострано проглашене независности KиМ.

„То је било јако важно учинити иако је притом био свестан да му то многи неће опростити, али било је важно то учинити јер је ГС УН највећи форум светске дипломатије и многе од тих држава немају  непосредне интересе везане за наш регион, али су и те како заинтересоване за поштовање међународног права, за очување темељних принципа на којима је заснована Повеља УН због проблема који постоје у оним деловима света из којих они долазе“, рекао је Старовић.
„Председник Вучић је навео важну ствар, а то је да је пре њега у ГС УН говорило 23 лидера различитих држава који су сви редом бранили територијални интегритет Украјине, а да притом њих чак 17 долази из држава које су брутално прекршиле територијални интегритет Србије. На тај начин, у реторичком смислу, председник Вучић је на говорници УН поставио једно огледало, свестан чињенице да се многима неће свидети тај одраз који ће у том огледалу угледати, али опет зашто бисмо ми крили срамоту оних који су се о нас огрешили, а да се ми притом нисмо огрешили нити о једну од тих држава“, нагласио је Старовић.
Према његовим речима, оно што је драстично променило динамику у међународним односима је рат у Украјини и да председник Вучић често говори и упозорава да нас чека тежак период, као и целу Европу.
Државни секретар МСП каже да је Србија привржена дијалогу као једином путу ка компромису и да се противи политици једностраних мера које следе привремене приштинске институције.
Kако је истакао, Србија стоји на становишту да постулати међународног јавног права могу да имати свој смисао и снагу једино када је њихова примена универзална, а не селективна.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је да сви грађани Србије могу бити поносни на говор председника Србије Александра Вучића на Генералној скупштини УН јер је било јако важно да се на јасан и ефективан начин учврсте позиције оних држава које поштују територијални интегритет Србије и које представљају убедљиву већину у ГС УН, али и да се укаже онима који су, из наше перспективе, донели неке погрешне одлуке како би могли да их поново размотре.
Старовић је, гостујући на Телевизији Танјуг, рекао да је говор председника Вучића у сваком смислу био и јасан и чињенично утемељен, али и веома запажен.
Према његовим речима, кључно питање на које не постоји адекватан одговор који би био здравом разуму прихватљив, јесте пиитање у чему је разлика између поштовања територијалног интегритета Украјине или поштовања територијалног интегритета Србије.
„Потенцирамо да су једностране мере неприхватљиве, да угрожавају дијалог и да могу да доведу до дестабилизације региона“, навео је Старовић.
Државни секретар МСП је навео да верује да председник Вучић није имао никаквих илузија о томе да би на тај начин могао да промени ставове неких великих и моћних држава.
„Србија се налази под две врсте притиска, једни се тичу жеље највећег дела политичког Запада да Србија на неки начин призна једнострано проглашену незавинсост KиМ, а с друге стане су притисци да се прикључимо режиму санкција протв Русије“, рекао је Старовић и навео да ће притисци бити све већи и да не искључује могућност бруталног ултиматима који не бисмо смели да прихватимо и не бисмо смели да одбијемо.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News