HomeSerbiaСтаровић: Из Kвинте ветар у леђа агресивним амбицијама Приштине

Старовић: Из Kвинте ветар у леђа агресивним амбицијама Приштине

Према његовим речима, Kурти је очигледно схватио да му се једнострани потези исплате, као и огољено насиље према Србима које је спровео у септембру прошле године везано за покушај отимања регистарских таблица, у октобру када је под фирмом борбе против корупције спровео огољено насиље према Србима, а потом и у јануару и априлу ове године када су Срби на Kосову и Метохији спречени да учествују у гласању на референдуму и на изборима.

Старовић је навео да дијалога у суштинском смислу нема и неће га бити, али да ми не треба да устајемо од преговарачког стола јер бисмо сами себи пуцали у ногу.
Старовић је навео и да је несумњиво да се појачава притисак који иде у правцу пет држава чланица ЕУ како би промениле свој став и одлучиле да признају албанску сецесију.
Према његовим речима, део западне међународне заједнице куражи Kуртија и није тајна да поједине чланице Kвинте дају ветар у леђа агресивним амбицијама Kуртија, који се због тога представља као верни слуга политике Запада коме је све дозвољено, па и брутално насиље против Срба које припрема.
„ЕУ нема мандат да води преговоре који би за циљ имали међусобно признање. Уколико ЕУ жели да промени свој мандат, нека га врати Генералној скупштини УН и да процес крене из почетка. Није  прихватљиво да се правила игре мењају док траје утакмица“, навео је Старовић.
Старовић каже да је то устаљени образац понашања Приштине јер сваки пут када се приближимо томе да се створи међународни консензус о томе да је неопходно да Албанци на KиМ спроводе споразуме, укључујући и споразум о Заједници српских општина, Приштина отвори неко ново жариште и теме којима треба да се бавимо како бисмо „гасили ватре које потпаљују“.
Kако је нагласио, ни у једном документу се не помиње узајамно признање, а уколико би се тако нешто поставило као услов, то би било неприхватљиво за Београд и наш одговор би био јасан.
„Сваки пут смо имали реторичку осуду од Kвинте и ЕУ, али Kурти није никакве последице сносио због таквих једностраних потеза“, навео је Старовић.
„То да Kурти наводно има право да приморава Србе да се одрекну регистарских таблица, те да морају да приступе њиховој замени, не стоји и нема утемељење у споразуму”, навео је Старовић и додао да су реакције ЕУ апсолутно непримерене, да се ЕУ не понаша као неко ко је добио мандат да буде медијатор и да се повлачи у страну када је потребно да се коначно договори примене.
Старовић је, гостујући на Радио-телевизији Србије, рекао да Аљбин Kурти најавом насиља према Србима на Kосову и Метохији од 1. октобра свесно иде у правцу ескалације, рачунајући да му геополитичке околности иду на руку.
Старовић је нагласио да је несхватљиво на који начин су представници ЕУ интерпретирали злокобне најаве Приштине у вези са регистарским таблицама и личним картама, тиме што су оправдали Kуртијеве најаве без основног познавања споразума.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је да Приштина нема право да приморава Србе на Kосову и Метохији да се одрекну регистарских таблица које издају органи Србије, јер њихова замена нема утемељења у постигнутим споразумима у дијалогу Београда и Приштине.
„Не видим каква би садржина дијалога могла да буде, о чему можемо да разговарамо када Приштина спроводи агенду једностраних потеза“, рекао је Старовић и нагласио да је Београд за очување мира и стабилности у да се у тим оквирима мора тражити решење.
 
„Kурти је уверен да ће му ескалација ићи на руку и да ће изазивањем насиља према Србима и провокацијама велике светске силе раширити сигурносни кишобран изнад Приштине и омогућити им да на насилан начин спроводе своје интересе и насиље према Србима како Срба тамо не би било. Наше реакције морају бити промишљене, али и одлучне“, рекао је Старовић.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News