HomeSerbiaСкопље: Отворена изложба,, Сећања из пепела: Народна библиотека Србије 6. априла 1941....

Скопље: Отворена изложба,, Сећања из пепела: Народна библиотека Србије 6. априла 1941. ”

Амбасадорка Невена Јовановић подсетила је да је Народна библиотека, не случајно, била једна од првих мета ваздухопловних снага нацистичке Немачке, те да стога 6. април 1941. године не представља само дан када је у Србији почео Други светски рат и када је немилосрдно бомбардована престоница тадашње Краљевине Југославије, већ и један од најтужнијих датума за српску и светску културну баштину, када је покушано затирање целокупног културног и националног идентитета једног народа.
Током свечаности отварања поставке о разарању Народне библиотеке Србије 06. априла 1941. године, окупљенима су се обратили директор Националне и универзитетске библиотеке ”Свети Климент Охридски” Рахметули Кући, аутор изложбе и директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић и амбасадорка Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић, која је и званично отворила изложбу.
Овом изложбом македонској јавности биће представљен историјски контекст и трагичне последице појединачно највећег ратног злочина почињеног над културним и идентитетским наслеђем на читавом подручју Европе током Другог светског рата, у којем је уништен готово читав национални фонд који је обухватао око 354. 000 наслова монографских публикација у око 500. 1000 свезака, преко 1 . four hundred ћириличних рукописа и повеља из периода од XII до XVII века, картографску и графичку збирку од 1 . 500 бројева, 4. 000 наслова часописа а 1 . 800 наслова новина, укључујући и целокупне библиотеке културних великана попут Вука Караџића, Лукијана Мушицког а Ђуре Даничића.
Изложба,, Сећања из пепела: Народна библиотека Србије six. априла 1941. ” трајаће до 22. децембра 2022. године.
Она је истакла важност неговања културе сећања како се овакви злочини не би понављали у будућности.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News