HomeSerbiaСкопље: Обележена 104. годишњица од Дана примирја у Првом светском рату

Скопље: Обележена 104. годишњица од Дана примирја у Првом светском рату

Истог дана положени су венци и одата је почаст на српским војничким гробљима у местима Бач, Живојно, Добровени и Скочивир у подножју планине Ниџа.

Помоћница министра Барошевић је поручила да Србија чува сећање на своје славне претке који су дали животе у борбама уочи и током пробоја Солунског фронта. Она је истакла да Република Србија, на челу са председником Александром Вучићем, чини све што је у њеној моћи да превазиђе историјска неразумевања и нетолеранцију, која још увек постоји међу народима на Балкану и у ширем региону југоистока Европе.
Церемонији полагања венаца присуствовали су и представници Собрања и Владе Републике Северне Македоније, Министарства одбране и Војске Србије, Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, дипломатског и војног кора, локалне самоуправе Битоља, као и студенти Полицијско-криминалистичког универзитета и Војне академије из Београда, бројна удружења Срба из Северне Македоније, борачка удружења и удружења за неговање традиција, као и потомци погинулих српских војника.
Свечаној церемонији присуствовали су државна делегација предвођена помоћницом министра у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Биљана Барошевић и амбасадорка Републике Србије у Скопљу Невена Јовановић са представницима Амбасаде.
Државном церемонијом, у организацији Одбора Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и Амбасаде Републике Србије у Републици Северној Македонији, на Српском војничком гробљу у Битољу обележена је 104. годишњица од Дана примирја у Првом светском рату.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News